Michal Tichý
Věk: 29 let, bydliště: Most
Tušíš, kdy se tento druh sportu do ČR dostal?
Přesně netuším, jen odhaduju, že někdy kolem roku 1997, a vím, že jedním z průkopníků tohoto sportu je už bohužel zesnulý Jan Bartl. Já sám se tomu věnuji 11 let.
Jak ses dostal ke strongmanům?
Ke strongmanům jsem se dostal tak, že mě v posilovně oslovil bývalý strongman Zdeněk Sedmík, jestli si s ním nechci zkusit zatrénovat. No, tak jsem to zkusil a okamžitě mě to chytlo. Je to zvláštní adrenalin překonávat sám sebe a posouvat váhy výš a výš.
Jaký to je pocit vyhrát titul mistr České republiky?
Pocit je to boží. Moc jsem si přál titul získat, takže jsem opravdu rád, že letos se mi to povedlo. Při MČR v loňském roce mi vítězství uniklo tzv. o fous. Při poslední disciplíně mě chytla křeč do břicha a bylo to v háji, nedosáhl jsem na to, na co jsem chtěl.
Jak se ti líbily závody v Oseku – prostředí a atmosféra na stadionu?
Závod byl vynikající, jsem moc rád, že jsme se s organizací FrýTajm Osek domluvili a vymysleli závod v areálu městského sportoviště na fotbalovém hřišti, které má město Osek velice pěkné. A jsem také moc rád, že i přes nepřízeň počasí přišlo opravdu hodně lidí. Odhadujeme, že se během dne na staďáku protočilo něco mezi 600–800 lidmi. Závody se fakt vyvedly, asociace i samotní závodníci byli nadšení. Proto také doufáme a věříme, že se závody podaří uspořádat na stejném místě i v příštím roce.
Jak vypadá tvůj jídelníček? A kolik toho za den přibližně sníš?
Snažím se jíst 5–6× denně, hlavně maso a je mi v podstatě jedno, jestli kuřecí, hovězí nebo vepřové. K tomu jako přílohu ideálně rýži. Samozřejmě také neodolám rybám. Když si chcete udržet váhu 143–146 kg, tak to dá prostě práci. Jak se říká – lepší šatit, než živit (říká Michal s úsměvem).
Jakou roli ve tvém jídelníčku hraje sádlo?
Sádlo v mém jídelníčku hraje velkou roli, prakticky veškeré maso si dělám na sádle. Maso má tak mnohem lepší chuť, než když ho připravujete na oleji. Jsem proto i rád, že hlavním sponzorem byla značka Brick – sádlo Brick totiž shodou okolností při přípravě jídla používám.
Co bys poradil klukům, kteří by chtěli stát na stupínku vítězů a pyšnit se také titulem mistr ČR?
Poradil bych jen to, aby se nikdy nevzdali. Nikdo se nestane mistrem ze dne na den, mě to stálo roky tréninků a dřiny.