Dnes už není problém poznat kvalitní sádlo. Díky internetu a různým aplikacím si můžete informace najít jednoduše. Také výběr v řeznictví nebo obchodních řetězcích je velký. A napomáhá tomu i povinnost označování potravin a uvádění jejich složení na obalech.
I když má prase několik druhů sádla, nejlepší je sádlo hřbetní nebo chcete-li řemenové. Pokud si budete sádlo škvařit doma, pak kupte u řezníka plát sádla. Plát by měl mít na sobě jen minimálně masa a měl by být silný cca 3 cm. Podle toho poznáte, že prase bylo krmeno především na sádlo.
Jestliže si chcete koupit sádlo hotové, pak v obchodě vybírejte podle etiket. Na etiketě by mělo být uvedeno, o jaké sádlo jde. Sádlo je 100% živočišný tuk a nemělo by tedy obsahovat žádné další přísady. Mělo by mít čistě bílou barvu a být bez zápachu. Hřbetní sádlo má i tu výhodu, že je odolnější proti žluknutí a má tužší konzistenci. Proto ho v obchodech můžete koupit v různých baleních. Například sádlo značky Brick se prodává v kostce zabalené v pergamenovém papíře, kelímku nebo v plastové mističce. Předností těchto balení je, že si koupíte jen takové množství, které spotřebujete. I když sádlo má tu výhodu, že má dlouhou trvanlivost a vydrží v ledničce několik měsíců.
Hřbetní sádlo je ideální do teplé i studené kuchyně. Najde ale využití i v kosmetice a léčitelství. Díky své konzistenci krásně promastí suchou a problematickou pokožku. Pro ekzematiky a na popáleniny je zcela ideální. Pomáhá také na jizvy, které se rychleji hojí a zmenšují. Používá se zároveň jako základ různých krémů a bylinných mastí. Sádlo má tu moc, že z bylinek vytahuje jejich účinné látky, které pak v sobě uchovává a přenáší do kůže.