Vepřové sádlo měli ve svém jídelníčku už naši předci. Jednalo se o dostupný tuk, který si mohli dovolit i chudé rodiny. Na začátku 90. let minulého století se sádlo dostalo trochu do pozadí, ale v posledních letech zažívá svůj velký návrat.
Kolem sádla se vytvořilo mnoho mýtů. Jedním z nich je, že konzumace sádla je příčinou zvýšeného cholesterolu v těle. Přitom v porovnání například s živočišným máslem obsahuje sádlo o dvě třetiny cholesterolu méně. Sádlo také působí preventivně proti cukrovce. A pokud máte intoleranci na mléčné výrobky, je sádlo vhodnou alternativou k máslu.
Mnoho lidí se domnívá, že sádlo nemá žádné vitaminy, a nemůže tak tělu nijak prospívat. Ale to není pravda. Kvalitní vepřové sádlo je zdrojem vitaminu D. Tento vitamin nám obvykle dodává sluneční svit, ale v měsících, kdy slunce tolik nesvítí, je vhodné jej doplňovat právě sádlem. Vitamin D je zdrojem energie, kterou naše tělo potřebuje pro správné fungování. Tuk hraje také důležitou roli při vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích do těla. Konkrétně jde o vitaminy A, E a K.
Odborníci na stravování doporučují zařadit kvalitní živočišné tuky do denního jídelníčku – měly by tvořit zhruba třetinu našeho denního příjmu energie z potravy. A právě díky již zmíněnému nižšímu obsahu cholesterolu oproti máslu je sádlo dobrou alternativou k přípravě teplých a studených jídel.
Sádlo má nejen výše zmíněné výhody, ale je také cenově dostupné. Můžete ho koupit buď již vyškvařené, prodává se např. značka Brick, nebo si je můžete doma vyškvařit sami.
Zdroje:
www.foodandwine.com