Na světě je spousta možností, jak se stravovat. Existuje nespočet doporučených způsobů. Od těch vědeckých až po laické. V posledních letech byly ve velké oblibě diety, zaměřující se na veškeré tzv. light potraviny. To znamenalo jíst náhražky tuku, tuk úplně vyřadit z jídelníčku, konzumovat velké množství mléčných výrobků a zeleniny a omezit maso a ovoce. Jenže se postupem času zjistilo, že tudy cesta nevede. Ne, že by to nemělo kýžený efekt, zhubnete, ale nebudete se vůbec cítit dobře. Vaše tělo bude sice vypadat štíhle, ale uvnitř bude volat o pomoc. A to jistě není ta správná cesta.
Lidé zabývající se zdravou, přirozenou stravou se shodují na tom, že nejlepší je jíst vše. Všechno, co je v přirozené podobě v našem blízkém okolí. Sezonní ovoce a zeleninu a potraviny z místních trhů, což znamená podporu živnostníků a lokálního jídla.
Podpora místních výrobců jídla je ten správný krok
V překladu to znamená, že pro Evropana není vhodné jíst jen asijskou kuchyni a naopak. Naše tělo na to není uzpůsobené. Občasné vybočení z jídelníčku je povolené a dalo by se říci i žádoucí. Ale primárně bychom se měli stravovat podle toho, kde žijeme a kde jsme vyrostli.
Je dobré podniknout tzv. cestu do minulosti a prozkoumat, jak se stravovali naši předci. Když to fungovalo jim, musí i nám. Jistě, bude nutná jistá úprava složení jídla, jelikož způsob života dříve a dnes je diametrálně odlišný, ale metabolismus a způsob trávení a přijímání živin zůstal téměř stejný.
Lidé jsou hodně ovlivněni okolím a médii. Kamkoliv se podíváte, je lákavá nabídka na různé dovozy hotového jídla, průmyslově zpracované potraviny a rychlá jídla z fast foodu. Ano, je těžké tomu odolat a jít si svou cestou. Vše to jsou jídla, která v zásadě nepotřebujeme nebo si je můžeme připravit doma a navíc v mnohem lepší kvalitě.
Přemýšlejte nad tím, co kupujete
Při výběru jídla, potravin a jednotlivých ingrediencí je dobré si položit tyto otázky:
- To, co držím v ruce, je pravá podoba daného produktu?
- Mohu si to vypěstovat doma?
- Bylo to k dispozici i pro naše předky?
- Mohou to jíst všichni členové domácnosti?
Otázek je mnohem více, ale jistě chápete podstatu. Dotazy se mohou týkat i jednotlivých složek potravy. Je sádlo zdravé a přirozené a mohu je bez výčitek konzumovat?
Odpověď zní ano. Bylo a je vždy k dispozici. A jedli je i naši dávní předci (nic jiného nebylo) a těšili se dobrému zdraví, zastali tvrdou práci na svém hospodářství a dožívali se přiměřeného věku. A to znamená okolo 70 let. Tuto délku života držíme již více než 2 000 let. Což je docela absurdní vzhledem k současné lékařské péči a moderním vymoženostem a technikám. Dříve nebyla taková péče o lidské zdraví a je pravdou, že před rokem 1900 byly nemoci jako Alzheimer, Parkinson, rakovina a diabetes něčím výjimečným a vzácným. Dnes jsou problémem téměř každé rodiny.
Je na čase přehodnotit naše stravování. Brát jídlo jako potřebu pro život a pozorně se zaměřit na jeho účinky na zdraví. Protože to, co tělu dáváme, se na něm projeví.
Proč je tedy dobré jíst přirozené zdroje živin, si ukažme na již zmíněném sádle.
- Je mnohem zdravější než dnes tak propagovaný olivový olej – Ve srovnání s ním a máslem má nejvíce nenasycených mastných kyselin, což je dobré. Sádlo má cca 77 %, kokosový tuk pak pouhých 6 %, což je ze všech tuků nejméně. Sádlo navíc obsahuje velké množství vitaminu D, který je důležitý pro naši imunitu. Stačí jedna lžíce denně a nejen, že se vám bude rýma vyhýbat obloukem, ale navíc budete mít správnou hladinu cholesterolu. Napomáhá vyplavování škodlivin z těla a pomáhá regulovat hormony.
- Sádlo výborně chutná – Pokud do receptu propašujete byť jen kousek sádla, věřte, že jej vylepší. Má vynikající chuť, nezapáchá a pozvedne vaše jídlo. Tím, že se nepřipaluje, bude smažený řízek chutnat daleko lépe.
- Je přírodní – Jde o čistý produkt ze zvířete, nejčastěji jde o vepřové sádlo. Snadno je seženete, je dostupné tzv. na každém rohu. A patří mezi laciné potraviny. Konzumace tak nezatíží váš rodinný rozpočet.