Vepřové sádlo je opředeno mnoha mýty a s nadsázkou lze říci, že rozděluje společnost na dva tábory. Jedni na ně nedají dopustit, druzí ho zatracují. To, že sádlo někdy vyvolává negativní reakce, je způsobeno především jeho zatracováním na počátku 90. let minulého století.
Nyní se ale podívejme na nepravdy, které o sádle kolují.
1) Sádlo obsahuje mnoho cholesterolu
V porovnání se živočišným máslem obsahuje kvalitní vepřové sádlo o dvě třetiny cholesterolu méně. Jeho vliv na zvýšení hladiny cholesterolu v těle není tedy tolik zásadní.
2) Po sádle se tloustne
Ano i ne. Sádlo je tuk. A s tukem jako takovým je nutné vždy zacházet obezřetně. Pokud nekonzumujete denně smažená jídla nebo nejíte chleba se sádlem příliš často, není se čeho obávat. Museli byste sníst velké množství sádla, aby se to projevilo na vaší postavě a váze.
3) Sádlo tělu nic nepřináší, nemá žádné vitaminy
Naopak. Sádlo obsahuje omega-3 mastné kyseliny, např. tzv. linolenovou mastnou kyselinu, která je nezbytná pro procesy v lidském těle, správnou funkci nervů nebo srdečně-cévního systému. Dále sádlo usnadňuje vstřebávání vitaminů v těle, které jsou rozpustné v tucích. Jde o vitaminy A, D, E a K.
4) Sádlo má využití pouze v kuchyni
To určitě neplatí. Sádlo má svou nezaměnitelnou roli v kosmetice a přírodním léčitelství. Sádlo je základní ingrediencí při výrobě krémů. A to díky již zmíněné schopnosti vstřebávat účinné rostlinné látky a pronikat s nimi do pokožky. Krémy s přídavky sádla pleť hydratují a díky lipidům obsaženým v sádle vyhlazují vrásky. V přírodním léčitelství se sádlo používá na lepší hojení jizev, popálenin, oparů a jiných poranění kůže. Díky tomu, že sádlo dobře promastí pokožku, je vhodné pro ekzematiky a jedince, kteří mají velmi suchou pokožku. Při dýchacích potížích potřete hrudník vepřovým sádlem, přikryjte gázou a převažte. Během několika málo hodin se dostaví úleva.
Jistě by se našly další pravdy a nepravdy o vepřovém sádle. Vždy ale platí: vybírat si kvalitní hřbetní sádlo a konzumovat je s mírou. Pokud je váš jídelníček vyvážený a máte pestrou stravu, nemáte se při jeho občasné konzumaci čeho obávat.