Sádlo je velice kontroverzní potravina, má své příznivce, ale i zaryté odpůrce. Pokud však někdo odmítá zařadit sádlo do svého jídelníčku ze zdravotních důvodů, měl by své rozhodnutí přehodnotit. Podle vědců totiž sádlo není tak nezdravé, jak nám dříve tvrdili. Ba právě naopak. Jeho konzumace má na lidský organismus dokonce blahodárný vliv.
Každý tuk je jiný
Tuky jsou pro zdraví našeho organismu naprosto nezbytné. Dokonce by měly tvořit téměř třetinu denního energetického příjmu. Tuky jsou součástí buněčných membrán a slouží jako vynikající zdroj energie pro svaly a srdce. Jejich důležitou úlohou je, že nám umožňují vstřebat vitamíny, které jsou rozpustné jen v tucích A, D, E, K. Mezi prospěšné tuky řadíme nenasycené mastné kyseliny, které umí snižovat “špatný“ LDL cholesterol v krvi, a tím pomáhají předcházet vzniku kardiovaskulárních chorob. Naopak transmastné kyseliny působí na naše zdraví negativně. Tyto méně prospěšné tuky zvyšují LDL cholesterol. U transmastných tuků může škodit i malé množství.
Sádlo patří mezi nejzdravější tuky
Vepřové sádlo obsahuje optimální množství esenciálních mastných kyselin. Obsahuje taktéž velmi důležitou kyselinu olejovou, která působí preventivně proti cukrovce a očním onemocněním, ale co je hlavní, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Další na seznamu je linolenová mastná kyselina, která je nezbytná pro mnoho procesů v lidském těle. Pomáhá správné funkci nervů a celkově srdečně-cévnímu systému. Linolová mastná kyselina dokáže zpomalovat růst tukové tkáně a snižovat cholesterol. Zároveň brání vzniku ateroskleróze a vysokému krevnímu tlaku. Sádlo je naprosto přírodní produkt a neobsahuje žádné škodlivé transmastné kyseliny, které se vyskytují ve všech průmyslově vyráběných margarínech. Samozřejmě v něm nenajdete žádná dochucovadla ani umělá barviva, která se přidávají do margarínů, aby alespoň vzdáleně připomínaly máslo.
Sádlo a jeho pozitiva
Sádlo má optimální obsah esenciálních mastných kyselin, ale i mnoho dalších výhod.
- Z 60 % je složeno z prospěšných tuků. Máslo pro porovnání jen z 45 %. Většina prospěšného tuku v sádle je kyselina olejová stejně jako u olivového oleje.
- Je ideální na smažení, protože se při vysokých teplotách nepřepálí. Do pokrmu se tak neuvolní žádné karcinogenní látky.
- Dlouho vydrží čerstvé. Postačí, když ho budete skladovat v uzavřené nádobě a na chladném místě.
- Sádlo mohou bez problémů konzumovat i lidé, kteří mají intoleranci na laktózu.
- Své místo má i v kosmetice. Je vynikající při léčbě popálenin, lupénky, atopického ekzému, oparů, suché pokožky nebo různých jizev. Ženy ho používají na vyhlazení vrásek.
- Nepoužívá se tedy jen na vaření a mazání, dokáže i léčit nemoci. Při léčbě dýchacích cest a kašle prokazatelně pomáhají zábaly s vepřovým sádlem.
- Velmi dobře se roztírá.