Počet porcí: 2
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 8 hod 35 min
Ingredience
- 300 g mletého vepřového masa
- 2 lžičky koření pěti vůní
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 cibule
- Vepřové sádlo Brick
- 10 loupaných neosolených mandlí nebo kešu ořechů
- 5 listů ledového salátu
- 1 větší cuketa
- 1 menší mrkev
- nať z jarní cibulky
- čerstvý koriandr
- 4 lžíce rybí omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 4 lžíce limetkové šťávy
- 1 malá mrkev
S Grusovkou si tentokrát “skočíme” na Vietnam 🙂
- Nejlépe den předem si připravte pikantní zálivku, kterou Vietnamci běžně používají k dochucení svých jídel. Oproti standardnímu receptu jsem v ní ale udělala jednu zásadní změnu – nepoužila jsem třtinový cukr. Ve výsledné chuti mi to ani nepřišlo, sladkost částečně obstarala mrkev a smažená cibulka. Pokud vám ale zálivka bude připadat málo sladká, můžete (na vlastní zodpovědnost 😉 ) přidat lžíci medu nebo 2 lžíce kokosového cukru.
- Přiveďte k varu 1/2 litru vody, odstavte z plotny a přidejte do ní 3 rozdrcené stroužky česneku, 4 lžíce rybí omáčky (používá se místo soli, koupíte v asijských prodejnách), 4 lžíce limetkové šťávy, 1 nadrobno nakrájenou chilli papričku bez semínek a 1 na kolečka nakrájenou mrkev.
- Nalijte do uzavíratelné nádobky a uložte do lednice.
- Na sádle si dohněda osmažte cibuli nakrájenou na proužky.
- V misce si smíchejte mleté maso, 2 lžičky koření pěti vůní a 2 lžíce rybí omáčky. Dobře promíchejte.
- Usmaženou cibulku vyberte z pánvičky a dejte stranou.
- Na použitém sádle osmažte dozlatova kuličky masa, které si z masové směsi vytvořte pomocí navlhčených rukou.
- Kuličky by měly být malé (cca 1-2 cm v průměru, z 300 g masa cca 30 kuliček).
- Předem připravenou zálivku nalijte do menšího hrnce a přiveďte k varu.
- Krátce (cca 2 minuty) v ní povařte cuketu a mrkev nakrájenou na nudličky (nudličky by měly být dostatečně slabounké, nejlépe se vám připraví pomocí julienne škrabky).
- Na suché pánvi si opečte dohněda rozdrcené mandle nebo kešu ořechy.
- Do hlubokého talíře vložte horké povařené zeleninové nudle se zálivkou, posypte na slabé proužky nakrájeným ledovým salátem, osmaženou cibulkou, přidejte opečené masové kuličky a na kolečka nakrájenou nať z jarní cibulky.
- Vše posypte nahrubo pokrájeným čerstvým koriandrem a opečenými drcenými mandlemi.
Dobrou chuť přeje autorka receptu Lucie Grusová z Paleosnadno a redakce Na sádle.
Foto: Lucie Krasová