Počet porcí: 6
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 1 hod 30 min
Ingredience
- 500 g mletého hovězího masa
- 500 g mletého vepřového masa
- 2 ks rohlíky
- mléko
- 1 ks cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 ks vejce
- hrst nasekané petrželky
- 1 lžíce sušené majoránky
- sůl
- pepř
- sádlo
Sekaná v někom vyvolává vzpomínky na nudné jídlo ze školní jídelny, může to být ale i výborný nedělní oběd. Touto šťavnatou sekanou určitě nepohrdnete.
Postup:
- Rohlíky si nakrájíme na malé kostičky a dáme je do misky. Pokropíme je mlékem, promícháme a necháme stranou, aby se nasákly.
- Cibuli nakrájíme na co nejjemnější kousky, aby se nám později dobře zapracovaly do masa.
- Do velké mísy si dáme namleté maso, cibuli, prolisovaný česnek, 2 celá vejce a 1 žloutek.
- Dále přidáme bylinky, sůl, pepř a nakonec namočené rohlíky.
- Směs důkladně prohněteme tak, aby se všechny ingredience propojily.
- Abychom zjistili, zda je sekaná dobře ochucená, můžeme si z kousku masa vytvořit malý karbanátek a osmažit ho na pánvi na ochutnání.
- Z připravené směsi vytvarujeme dvě stejně velké šišky a přemístíme je na pekáč vymazaný sádlem.
- Pokud bylo maso hodně libové, přidáme do pekáče ještě trochu sádla.
- Sekanou lehce podlijeme vodou a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C přibližně na jednu hodinu. Během pečení ji kontrolujeme a občas přelijeme výpekem, aby se na ní vytvořila hezká kůrčička.