Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 1 hod
Ingredience
- 1,2 kg brambor
- 300 g hladké mouky
- 100 g sádla
- 1 lžíce soli
Věděli jste, že… Lokše (krajově také laty, přesňáky, šumpále nebo patenty) je druh bramborových placek oblíbený v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy.
- Brambory uvaříme ve slupce do měkka, necháme vychladnout a oloupeme.
- Na jemném struhátku nastrouháme brambory, osolíme a přidáme mouku. Vymícháme tužší těstíčko, které si rozdělíme na cca 12 kuliček. Kuličky pomoučníme a na desce stolu rozválíme na co nejtenčí placky.
- Pečeme na suché rozpálené pánvi po obou stranách. Po upečení potřeme rozpuštěným sádlem a můžeme ihned konzumovat.
Podáváme na hezký, předehřátý talíř a servírujeme jako přílohu.
– Placky můžeme plnit dle chuti sladkou nebo slanou náplní.
– Do brambor můžeme přidat najemno nasekané bylinky, placky jsou poté voňavější a aromatičtější.
– Placky si můžeme i naskládat na plech a upéct v rozpálené troubě.
– Jsou skvělé i jako příloha k masitým pokrmům.