Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 50 min
Ingredience
- 100 ml mléka
- 300 g balkánského sýra
- 1/2 lžíce soli
- 1/2 lžíce jedlé sody
- 250 g kvalitního vepřového sádla (např. značky Brick)
- 1 ks vejce
- 500 g hladké mouky
- žloutek na pomazání
Slaným pečivem žádnou návštěvu neurazíte. A když navíc upečete tuhle sádlovou dobrotu s balkánským sýrem, věřte, že se po ní hned zapráší!
Balkánský sýr, který se vyznačuje výraznou bílou barvou a slanou chutí, mnozí používají pouze do „šopáku“ nebo jiných salátů. Skvěle se však hodí i do teplých pokrmů – například k masu a rybám. Také s vařenou zeleninou je vynikající.
Na Balkánu, odkud sýr pochází, jím dokonce ochucují i rýži, brambory či těstoviny. Přidávají ho také do pečiva. Nezapomeňte do pečiva přidat také sádlo, které mu dodá lepší chuť a hlavně křehkost.
Příprava
Doba přípravy: 25 minut | Doba vaření: 25 minut | Celkový čas: cca 50 min
- Do misky nalijte mléko, rozklepněte vajíčko, přidejte sůl, jedlou sodu a důkladně rozkvedlejte.
- Do směsi přisypte nadrolený či nastrouhaný balkánský sýr, sádlo (pokojové teploty) a nakonec hladkou mouku. Vypracujte těsto.
- Z těsta vyválejte placku tlustou zhruba 3 až 5 mm. Vybranými vykrajovátky vykrájejte potřebné tvary.
- Pečivo vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, nakonec pomažte žloutkem a posypte buď sezamovými semínky, mákem nebo kmínem – podle toho, jak kdo má rád.
- Pečte v předehřáté troubě při 220 stupních zhruba 15 až 20 minut.