Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Ingredience
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 120 g rozpuštěného sádla
- 260 ml vlažného mléka
- 2 lžíce rumu
- 80 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citrónové kůry
- špetka soli
- 30 g droždí
- hrst rozinek
- V míse smícháme s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí, zalijeme polovinou mléka, promícháme a necháme vzejít kvásek.
- Když kvásek “vyjede” přidáme zbylé mléko, rum, pokrájené rozinky /můžou být předem namočené v rumu/ a vše promícháme. Směs pak přelijeme rozpuštěným sádlem a umícháme hladké těsto. Těsto ideálně hněteme co nejdéle. Máte-li rádi mandle, nebo jiné ořechy, můžete do je do těsta přidat /pokrájené/.
- Hotové těsto dáme odpočinout na teplé místo kde ho necháme kynout cca 45 min.
- Těsto po uplynutí doby znovu prohněteme a rozdělíme na díly, ze kterých vyválíme slabší delší válečky. Nyní už je jen na vaší fantazii zda upletete šneky nebo třeba uzly. Hotové jidáše přendáme na plech a chvilku necháme odpočinout.
- Poté vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme do dokud jidáše nebudou lehce dozlatova. Když jidáše vyndáme, pomažeme je rozpuštěným máslem s troškou rumu a posypeme moučkovým cukrem.
Krásné Velikonoce a dobrou chuť přeje Na sádle.cz