Počet porcí: 8
Doba přípravy: 2 hod
Ingredience
- KORPUS
- 450 g pšeničné hladké mouky
- 75 g moučkového cukru
- 1 lžička mořské soli
- 125 g másla
- 75 g sádla
- 1 lžíce jablečného octa
- 125 ml ledové vody
- NÁPLŇ
- 60 g mandlí
- 500 g jahod
- 300 g rebarbory
- 220 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 2 lžíce cukr krupice
- Nejprve připravíme těsto, tak že smícháme mouku, cukr, sůl, máslo a sádlo. Uhněteme sypkou část směsi s máslem a sádlem, dokud nezačne připomínat jemnou strouhanku. Přidáme ocet, vodu a spojíme s hrubým těstem. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 45 min. odpočinout do lednice.
- Vyndáme těsto z lednice a rozdělíme na 2 části. První část vyválíme na čtverec o tloušťce cca 3 mm a vyložíme jím dno zapékací formy a posypeme mandlovou moučkou.
- Troubu předehřejeme na 170 °C. Očištěné jahody nakrájíme na kostičky, rebarboru omyjeme a nakrájíme na menší kousky. V míse smícháme rebarboru, jahody, přidáme cukr, kukuřičný škrob a promícháme. Hotovou směs vložíme do zapékací mísy.
- Rozválíme druhou část těsta /opět cca 3 mm/ a vykrájíme přibližně 16 proužků, kterými pokryjeme ovoce. Přebytečné těsto ořízneme.
- Rozšleháme vejce, potřeme koláč a posypeme cukrem. Vložíme do předehřáta trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C. Před podáváním necháváme odležet.
Dobrou chuť!