Počet porcí: 4
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 45 min
Ingredience
- 2 ks vejce
- 200 g pohanka lámanka
- 450 ml vývar z chřestu
- 100 g strouhaný sýr Gouda
- 100 ml 33% smetana
- 20 g bramborový škrob
- 50 ml olivový olej
- 600 g chřest bílý
- 60 g kukuřičná strouhanka
- 40 g máslo
- 5 ks jarní cibulky
- 150 ml zakysaná smetana
- směs koření bylinkové máslo
- petrželová nať a další bylinky, které máte k dispozici
- sádlo na pečení
- petrželová nať - směs bylinkové máslo
- sůl
- pepř
- citron
- med
Příprava
- Chřest omyjte, zařízněte na straně od kořene a ostrou škrabkou seřízněte jeho spodní dvě třetiny a svažte výhonky do svazku.
- Do vody na uvaření chřestu přidejte sůl, cukr, máslo a přiveďte k varu.
- Svazek chřestu vařte bez přílišného klokotání podle velikosti 4 – 6 minut tak, aby zůstal křehký
a křupavý. - Pohanku lámanku spařte dvojnásobným množstvím vývaru z chřestu a nechte ji pod poklicí 20 – 30 minut nabobtnat.
- Poté do ní přimíchejte vejce, sýr, smetanu, škrob, koření a vše důkladně promíchejte.
- Poté pečte na troše oleje menší vdolečky
- Na pánvi zlehka osmahněte strouhanku s máslem, posekanou zelenou petrželí a vše maličko ochuťte směsí na bylinkové máslo a případně přisolte.
- V této směsi obalte uvařený chřest nakrájený na menší válečky.
- V misce šlehejte v oleji drobně posekanou a trochu osolenou jarní cibulku a přidejte med, citronovou šťávu a zakysanou smetanu.
- Na talíř skládejte vdolečky spolu s chřestem a přelijte cibulovou smetanou.