Obtížnost: Jednoduché
Ingredience
- 150 g ovesných vloček
- 50 g vlašských ořechů
- na špičku lžičky jedlá soda
- 20 g sádla
- 20 g Ghí
- 1 lžička skořice
- Ovesné vločky společně s ořechy nameleme zcela na prach, ideálně do stavu mouky.
- Namleté vločky a ořechy vložíme do mísy, přidáme med, tuk (poměr tuku – sádla a Ghí si můžete upravit dle libosti), skořici na špičku lžičky jedlé sody a vypracujeme těsto. Pro lepší práci s těstem můžeme dát krátce do lednice. A pak začneme vykrajovat.
- Vykrojené tvary klademe na plech, který si vysteleme pečícím papírem, množství sušenek je závislé na druhu zvolených vykrajovátek, v tomto případě doporučuji formičky, které do těsta obrázek vtlačí, jinak určitě bude třeba těsto nechat chvíli zachladit.
- Když máme vykrojeno, vložíme sušenky do předehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 8-10 minut, záleží jak uděláme silné těsto, doporučená výška je minimálně 0,5 cm. Sušenky v troubě nepouštíme a hlídáme je, i když se vám budou sušenky zdát měkké ve chvíli, kdy chytí zlatavou barvu ven s nimi, po vychladnutí jsou pak tvrdší. Pokud by se vám stalo, že je trošku více vypečete, tak je vložte do igelitového sáčku nebo do lednice.
- Sušenky necháme vychladnout, (tedy pokud neodoláte jako Jitka a její ratolesti a “nevrhnete” se na ně ještě teplé) a s radostí se můžete pustit do konzumace.
Dobrou chuť vám přeje redakce Na sádle a Jitka Matěchová – autorka receptu.