Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 2 hod 30 min
Ingredience
- 1 kg vepřové plece
- 2 ks velké cibule
- 5 stroužků česneku
- 50 g sádla
- 1 lžička kmínu
- vývar
- hladká mouka
- sůl
- pepř
Moravský vrabec je jedno z našich nejtradičnějších jídel. Podávat ho můžete se špenátem nebo se zelím.
Postup:
- Maso omyjeme a pokrájíme ho na větší kostky. Důkladně ho osolíme a opepříme.
- Českem si utřeme společně se solí a dáme ho do mísy. Přidáme drceným kmín a maso a vše společně smícháme.
- V hrnci si na sádle zpěníme najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme maso a necháme krátce osmahnout, aby se zatáhlo.
- Následně podlijeme trochou vody a v ložíme do trouby rozehřáté na 160 °C, kde se bude maso péct přibližně 2 hodiny.
- Po upečení z hrnce vyjmeme maso a dáme stranou. Výpek přemístíme opět na plotnu, kde ho zaprášíme moukou a necháme zarestovat.
- Následně přidáme vývar a necháme krátce zavařit, čímž vytvoříme výbornou šťávu, se kterou maso podáváme.