Počet porcí: 4
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 2 hod
Ingredience
- mouka na posypání válu
- sádlo na vymazání formy
- žloutek s trochou mléka na potření těsta
- žloutek
- NA TĚSTO
- pšeničná mouka hladká g 230
- sádlo g 120
- voda lžíce 2
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl
- NA NÁPLŇ
- mleté maso g 500
- brusinky g 200
- mrkev ks 1
- cibule ks 1
- smetana na vaření dcl 1,3
- mandle g 30
- brandy dcl 1/4
- tymián 1 špetka
- citrónová kůra 1 špetka
- sůl
- pepř
- Připravíme si vláčné těsto z mouky, sádla, prášku do pečiva, soli a vody. Vypracované těsto zabalíme do fólie a uložíme do chladu.
- Mrkev nakrájíme na kostičky, spaříme ve vroucí osolené vodě a necháme okapat.
- Mleté maso promícháme se solí, pepřem, brandy, citronovou kůrou a je-li směs příliš hustá, přimícháme smetanu. Přidáme mandle, brusinky, mrkev, nasekanou cibuli, tymián a směs uložíme na chvíli do chladu.
- Na moukou posypaném válu rozválíme polovinu těsta na tloušťku cca 3 mm. Plát vložíme do vymazané kulaté formy, rukou přimáčkneme na boky formy a začneme pokládat náplň. Okraje těsta nezapomeňte lehce potřít vodou. Náplň přikryjeme druhou půlkou těsta a opět přimáčneme ke krajům. Přesahující těsto odřízneme. Horní vrstvu těsta propícháme vidličkou, těsto potřeme žloutkem (můžeme rozmíchat s mlékem). Formu zakryjeme pečícím papírem a pečeme při 170 °C cca 30 minut. Ke konci pečení pečící papír odstraníme, abychom koláč mohli dopéct dozlatova.
Koláč konzumujte teplý nebo studený – jak zrovna chcete 🙂
Dobrou chuť vám přeje redakce Na sádle.cz