Počet porcí: 5
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Ingredience
- 1 kg kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky)
- 2 ks vejce
- 300 g loupaných mandlí (nesolených, nepražených)
- 1 lžíce grilovacího koření
- 50 g parmezánu
- kvalitní hřbetní sádlo
- 1 ks dýně Hokaido
- 1 ks velká cibule
- 2 ks mrkev
- 1 ks petržel
- 1/4 bulvy celeru
- 4 okurky (čerstvé malé nakládačky, nebo 1/2 salátové okurky)
- 1 ks velké jablko (ideálně Granny Smith)
- 4 ks vejce
- 8 lžic jablečného octu
- sůl
- pepř
SALÁT – Nejdříve začneme přípravou salátu, který je ideální si připravit předem a nechat alespoň půl dne uležet.
- Protože se v paleu vyhýbáme potravinám s přidaným cukrem, připravíme si sami i zeleninu a kyselé okurky do salátu.
- Očistěte si a nakrájejte na malé kostičky mrkev, celer a petržel. Ty pak vložte do cca 1/2 l vody s 5 lžícemi jablečného octu a vařte na mírném ohni do změknutí. To může díky účinkům octu trvat docela dlouho (až 1 hodinu), proto mějte trpělivost a průběžně zeleninu kontrolujte.
- Podobně si připravte i okurky – nakrájejte je bez loupání na malé kostičky (u salátové okurky odstraňte vodnatý střed se semínky). Nakrájenou okurku pak zalijte horkým nálevem ze 150 ml vody, 3 lžic jablečného octu a 1 lžičky soli. Nechte na lince vychladnout.
- Dýni hokaidó bez loupání rozkrojte napůl. Z obou půlek pomocí lžíce vydlabejte měkký střed se semínky.
- Očištěnou dýni vložte na plech do trouby (slupkou nahoru) a pečte na 180°C cca 30 minut. Ve výsledku by dýně měla být měkká ale ne příliš, aby udržela tvar kostiček v salátu. Proto ji ke konci kontrolujte.
- Mezitím si také uvařte 4 vejce natvrdo.
- Po vychladnutí dýni oloupejte (jen zčernalé kousky šlupky, není nutné loupat nijak pečlivě) a nakrájejte ji na kostičky.
- Nadrobno si také nakrájejte 4 vejce natvrdo, cibuli a jablko zbavené jádřince.
- Ve velké míse smíchejte dýni, slitou zeleninu a okurky, cibuli, jablko, vejce, 200 ml domácí majonézy a vše dochuťte solí a pepřem.
- Nechte v lednici uležet alespoň půl dne.
ŘÍZEČKY
- Na kuřecí stripsy si v mixéru rozdrťte nahrubo mandle (ne na mouku) a tuto drť smíchejte s vrchovatou lžící grilovacího koření a 50 g nastrouhaného sýru (u paleo verze nutno vynechat).
- Maso si nakrájejte na proužky a ty namočte do našlehaných vajec.
- Každý kousek masa pak nechte chvilku okapat a obalte v mandlové směsi.
- Takto připravené řízečky můžete buď osmažit na sádle anebo upéct v troubě – na plech vymaštěný sádlem vyskládejte v 1 vrstvě obalené maso a pečte ma 180°C cca 20-25 minut.
- Během této doby řízečky jednou obraťte, ať jsou zlatavé z obou stran.
- Podávejte s dýňovým salátem a kouskem citrónu či limetky na dochucení.
Dobrou chuť vám přeje redakce nasadle.cz a Lucie Grusová z paleosnadno.cz 🙂