Počet porcí: 4
Obtížnost: Složité
Doba přípravy: 4 hod
Ingredience
- 4 ks králičí stehna
- 1 kg sádla
- 15 ks kuliček celého pepře
- 4 ks bobkové listy
- 2 ks snítku rozmarýnu
- 10 ks kuliček jalovce
- 10 ks snítku tymiánu
- 2 ks stroužků utřeného česneku
- 6 ks oloupaných brambor
- 3 ks cibule
- 200 g jarní cibulky
- 100 g slaniny
- 100 g řapíkatého celeru
- 100 g červené papriky
- 100 g mrkve na kostky
- 1 dcl bílého vína
- 1 dcl zeleninového vývaru
- 4 kostka másla
- 2 hrsti petržele
- sůl
- pepř
Příprava
Stehna
- Troubu si předehřejeme na 90 stupňů
- Králičí stehna řádně osolíme.
- V hrnci rozpustíme tolik vepřového sádla, aby maso bylo ponořené.
- Přidáme bobkový list, jalovec, celý pepř, tymián a rozmarýn. Hrnec přiklopíme a vložíme na 3 hodiny do trouby.
- Před podáváním maso vyjmeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, petrželí, pokapeme sádlem a pečeme pod grilem dozlatova.
Šťouchané brambory
- V osolené vodě si uvaříme brambory.
- Následně scedíme.
- Na sádle z konfitování orestujeme slaninu, přidáme cibuli a restujeme dozlatova až hněda.
- Směs přidáme k bramborám a rozšťoucháme.
- Přidáme jarní cibulku. Trochu cibulky si ponecháme na dozdobení šťouchaných brambor.
- Dochutíme solí.
Ragú
- Na sádle z konfitování orestujeme řapíkatý celer, mrkev a papriku.
- Zalijeme bílým vínem a necháme odpařit.
- Poté zalijeme vývarem a krátce podusíme.
- Odklopíme a vývar necháme téměř vyvařit.
- Stáhneme plamen a vložíme máslo.
- Za stálého míchání necháme máslo rozpustit.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Dekorujeme petrželí
Servírujeme buď v hlubokém talíři: šťouchané brambory do vykrajovátka, ragú dokola a maso navrch, nebo v mělkém talíři: šťouchané brambory nandáme naběračkou, maso položíme šikmo na ně a ragú vedle. Dozdobíme jarní cibulkou a petrželí.
y nandáme naběračkou, maso položíme šikmo na ně a ragú vedle. Dozdobíme jarní cibulkou a petrželí.