Počet porcí: 4
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 4 brambory
- 200 ml smetany
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 hrsti sušených hub
- sůl
- pepř
- 1 bobkový list
- 1 hrst petržele
- bochník chleba Šumava
Postup
Houbový vývar:
- Sušené houby dáme přes noc odmočit do studené vody.
- Hodinu povaříme houby v 1l nejprve studené vody, společně s bobkovým listem.
- Houby přecedíme, vyždímáme, bobkový list vyhodíme a vývar si ponecháme.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky.
- Vložíme do studené vody, aby nezčernaly.
Polévka:
- V hrnci rozpustíme sádlo.
- Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku.
- Jíška je hotová ve chvíli, kdy voní jako oříšky.
- Jíšku zalijeme vývarem a přidáme houby.
- Přidáme brambory a vaříme do změknutí.
- Stáhneme plamen a vmícháme smetanu.
- Dochutíme solí pepřem a octem.
- Podáváme s krajícem chleba Šumava. Můžeme namazat máslem a posypat solí.