Počet porcí: 2
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 20 min
Ingredience
- 300 g hlíva ústřičná čerstvá
- 100 g hřbetní vepřové sádlo
- 1 lžíce mletý kmín
- sůl
Vyzkoušejte škvarky z hlívy. Hodí se jako zajímavý snack, nebo úžasně chuťově doplní různá jídla – od vařených batátů, přes květákovou rýži či pyré, až po míchaná vejce.
- Hlívu zbavte tvrdých nožiček a trsy nakrájejte na proužky, hřbetní sádlo na kostičky (1 x 1 cm).
- Na plotýnce si rozpalte nasucho velkou pánev. Jakmile je dostatečně nahřátá, teplotu plotýnky stáhněte na nižší střední stupeň a na pánvi si nechte za častého promíchání vypéct kostičky sádla. Hotové škvarky odeberte pomocí sítka a nechte okapat na papírové utěrce. Vodítkem, dokdy máte sádlo škvařit, vám může být syčení škvarků – dokud výrazně syčí a prskají, ještě pokračujte. Jakmile se budou blížit do svého “dokonalého stavu”, jejich zvukové projevy se ztiší
- Pod pánví, ve které vám zbyl čistý tuk, zvedněte teplotu (na sedmý až osmý stupeň z devíti). Vhoďte do ní dvě hrsti nakrájené hlívy. Potřebujeme, aby se houby smažily a ne dusily, proto jich do pánve nedávejte příliš velké množství najednou.
- Za častého míchání nechte houby zbavit veškeré tekutiny a vypéct se dokřupava. Po usmažení je opět pomocí sítka vyberte z pánve a nechte oschnout na papírové utěrce, která odsaje přebytečný tuk. Takto pokračujte i se zbytkem nakrájených hub.
- Usmažené vepřové i hlívové škvarky po okapání smíchejte dohromady a ochuťte solí a mletým kmínem.
- Hlívové škvarky konzumujte nejlépe hned, po pár hodinách ztrácí svojí křupavost. Dají se použít jako zajímavý snack, nebo ještě lépe jako posypka na různé saláty, pečené batáty, volská oka či míchaná vejce. Osobně jsem si je zamilovala smíchané s kostičkami uvařených batátů, hrstí polníčku a doplněné ztraceným vejcem.
- Dobrou chuť !
Tým redakce nasadle.cz a Lucie Grusová z Paleosnadno.cz🙂