Počet porcí: 2
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 1 hod 30 min
Ingredience
- FAJITAS
- 800 g libového masa podle chuti
- 2 ks cibule
- 2 ks červené cibule
- 2 ks červené papriky
- 2 ks žluté papriky
- sádlo
- 1 lžíce římský kmín
- 1 lžíce uzené papriky
- sůl
- pepř
- RAJČATOVÁ SALSA
- 500 g cherry rajčátek
- 1 ks chilli papričky čerstvé
- 1 ks limetky
- 1 ks nať z čerstvého koriandru
- KVĚTÁKOVÉ "TORTILY"
- 2 ks menších květáků
- 6 ks vajec
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 ks nať z čerstvého koriandru
- K PODÁVÁNÍ
- Guacamole ze 2 avokád
- 1 ks limetky
- lístky z 1 svazku čerstvého koriandru
- 1 ks Nať z čerstvého koriandru
Máte rádi mexickou kuchyni? Rozhodně vyzkoušejte recept z Paleosnadno.cz.
- Nejprve si připravte květákové placky: Květák rozeberte na menší růžičky, odřízněte větší části košťálu a v mixéru ho rozdrťte na zrníčka o velikosti rýže. Ty pak dejte vařit do osolené vody na cca 10 minut.
- Jakmile je květák krásně měkký, vodu slijte a květák nasypte na čistou utěrku. Pevně jí okolo květákové drti obtočte a vymačkejte z květáku co nejvíce tekutiny (opravdu co nejvíc to půjde), takže vám zůstane víceméně jen suchá směs podobná drobivému těstu.
- Přimíchejte vejce, sladkou papriku a sůl.
- Ze vzniklého těsta vytvarujte na plechu vyloženém pečícím papírem cca 3 placky na osobu, tzn. pro 4 lidi z daného množství celkem 12 placek (budete potřebovat víc plechů).
- Placky by měly být co nejslabší, ale zároveň ne moc, aby se netrhaly (ideální je výška cca 5 mm).
- Pečte je v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 20-25 minut.
- Během pečení plechy v troubě prohoďte, placky jemně oddělte od pečícího papíru a otočte (není to nutné, ale lépe se tak propečou).
- Takto připravené placky si můžete udělat klidně dopředu, před podáváním pak je jen přihřát.
- Na rajčatovou salsu si nadrobno nakrájejte cherry rajčátka.
- Smíchejte je s pokrájenou natí z koriandru (lístky nechte na finální podávání), jemně nasekanou chilli papričkou zbavenou semínek, osolte, opepřete a zakápněte šťávou z jedné limetky.
- Dejte vychladit.
- Papriky zbavte jádřince a nakrájejte je na silnější proužky.
- Na přibližně stejné velké kousky nakrájejte i maso, cibuli pak na měsíčky.
- Nakrájené maso si promíchejte s rozdrceným římským kmínem, uzenou paprikou, solí a pepřem.
- Rozehřejte si na vysokou teplotu nepřilnavou pánev. Jakmile je rozpálená, nalijte na ní trošku sádla a přihoďte cibuli a papriky.
- Zeleninu nechte za občasného prohození opékat (měly by se na ní udělat tmavé opečené „flíčky“, které jí dodají tu správnou chuť).
- Jakmile je zelenina opečená (stačí cca 5 minut), přihoďte maso a zprudka ho osmahněte (opět stačí pár minut, maso by mělo zůstat krásně šťavnaté).
- Masová směs by se měla podávat na horké pánvi (solte až na stole, ať zelenina zbytečně nepustí šťávu), doplněná o květákové placky, rajčatovou salsu a guacamole.
- Primal strávníci můžou vše doplnit i o zakysanou smetanu a strouhaný sýr (nejlépe vysokoprocentní čedar).
- Pro dochucení pak strávníkům nabídněte klínky limetky a lístky čerstvého koriandru, pro otrlejší i nakrájenou čerstvou chilli papričku.
Recept na guacamole naleznete zde.
Tip od Lucie: Pro ty z vás, kterým nevadí použití mikrovlnné trouby, nabízím jednodušší způsob přípravy květákových placiček. Rozdrcený květák vložte ve vhodné nádobě do mikrovlnky a zde ji za občasného promíchání nechte „vařit“ po dobu cca 10 minut (záleží na výkonu vaší trouby). Takto připravenou drť pak není nutné nijak ždímat. Jen ji nechte pořádně vychladnout, než přidáte vejce. Dál pokračujte dle návodu výše.
Dobrou chuť!
Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Redakce nasadle.cz a Paleosnadno.cz