Počet porcí: 3
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 45 min
Ingredience
- 350 g hokkaido, máslová dýně
- 350 g cukety
- 2 ks vajec
- 2 ks stroužků česneku
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce sole
- 1/3 lžíce černého mletého pepře
- sůl
Pochutnejte si na dýňových plackách podle Lucie Grusové!
- Nastrouhejte si nadrobno omytou cuketu (včetně slupky).
- Vložte ji do sítka, hojně posolte (cca 1 lžičkou soli), promíchejte a nechte cca 5 minut vypotit. Mezitím si nahrubo nastrouhejte dýni (nejlépe to jde v robotu, nepouští tolik vodu).
- Jakmile cuketa pustí šťávu, opravdu pečlivě ji přes sítko vymačkejte (klidně i několikrát) a pak smíchejte s nastrouhanou dýní (tu v případě potřeby také nechte co nejvíce zbavit vody, buď okapat přes sítko, nebo nechat vysušit na papírové utěrce).
- Ke směsi přidejte bylinky podle vaší volby (lze i vynechat pro více neutrální chuť), 2 rozdrcené stroužky česneku, pepř a 2 vejce.
- Solit již není potřeba, sůl částečně zůstala v cuketě.
- Vše pečlivě promíchejte a pak ze směsi na plechu vyloženém pečícím papírem vytvořte cca 9 placiček vysokých necelý centimetr.
- Rozpuste si v široké pánvi sádlo a na střední teplotu v něm pomalu opečte z obou stran placičky dozlatova.
- Podávejte klidně jen tak, nebo jako přílohu k dušenému masu či guláši, anebo doplněné o masovou směs.
Dobrou chuť přeje tým redakce nasadle.cz a Lucie Grusová z Paleosnadno.cz🙂