Počet porcí: 16
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 4 hod
Ingredience
- 600 g špaldové mouky hladké
- 5 lžic aktivního kvásku (již rozkvašeného)
- 150 g sádla Brick
- 1 lžička soli
- 220 ml rostlinného mléka a vody
- 1 vejce
- pepř dle chuti
- 1 vejce na potření
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, škvarky, sádlo, vejce, sůl, koření, trošku cukru, část mléka či vody a zaděláme těsto, dle potřeby a konzistence do těsta dle potřeby mléko či vodu doléváme.
- Mírně lepivé těsto necháme v míse kynout, poprášíme jej moukou a překryjeme. Doba kynutí 2-3 hodiny, dle okolní teploty.
- Po vykynutí těsto prohněteme, uděláme placky, které klademe na plech vystlaný pečícím papírem, postříkáme vodou a necháme překryté ještě kynout než se nám nahřeje trouba.
- Rozehřejeme si troubu, těsně před vložením placky potřeme našlehaným vajíčkem, zapaříme troubu (na dno trouby malý plech, který se musí nechat nahřát, do něj chrstneme horkou vodu), pečeme dozlatova na 180-200°C, pokud je chcete měkké, vyndejte je dříve, necháme vychladnout, nepřesušit a vážně hlídat.
Nakupujte suroviny online a upečte si tyto báječné placky třeba ještě dnes!
Dobré chutnání vám přeje redakce Na sádle a Jitka Matěchová (autorka receptu a fotografie) Na vlně chuti.
Připomeňte si kdo je Jitka Matěchová, přečtěte si tento velmi oblíbený článek.