Počet porcí: 4
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 1 hod
Ingredience
- 1 l vody
- 200 g suchých bílých fazolí
- 50 g sádla Brick
- 3-4 ks střední brambory
- 1 lžíce olivový olej
- šunková kost, vepřová žebírka
- hovězí morková kost
- sezónní zelenina: rapini, zelí, kapusta, mangold, apod.
- sůl
Caldo Gallego je silný vývar, původem z Galicie, který lze připravit z různých ingrediencí, nejen dle oblasti ale také dle právě dostupné zeleniny. Základní ingredience jsou však víceméně stejné: fazole, brambory, rapini, zelí, to vše smíchané se sádlem, které zesiluje chuť a konzistenci. Pro vylepšení se přidává šunka, klobáska, vepřové žebírko.
Příprava
- Fazole přes noc namočíme, aby změkly a lépe se vařily.
- Vodu z fazolí nalijeme do hrnce a přidáme čerstvou vodu, aby byl hrnec asi ze 3/4 plný a přidáme šunkovou, hovězí kost, fazole a sádlo. Vaříme asi 45 min.
- V druhém hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do ní zeleninu, kterou zrovna seženeme. Ve španělské verzi se používá listová zelenina rapini, kterou lze snadno nahradit u nás lépe dostupnou kapustou, zelím nebo mangoldem.
- Zeleninu necháme povařit pokrájenou jen asi 3 min.
- Do hrnce s fazolemi a kostmi vložíme na kostky nakrájené brambory a vaříme dalších asi 10 min.
- Poté kosti vyndáme a obereme maso, které vložíme zpět do polévky, stejně jako povařenou kapustu. Pro mlsné jazýčky lze přidat i pokrájenou klobásku chorizo.
- Na závěr přidáme lžíci olivového oleje a solíme dle chuti.