My lidé jsme stvoření, která mají ráda zajetá pravidla a řád. Prostě neradi něco měníme nebo se něčemu přizpůsobujeme. Jsme zvyklí určitým způsobem žít a stravovat se. Otázka stravování je zkrátka a dobře velmi ožehavé téma.
To, jak budete jíst, co a hlavně, zda to bude spadat do kategorie zdravých potravin nebo ne, je hodně dáno výchovou a prostředím, ve kterém jste vyrůstali. Na spoustu jednotlivých potravin si přenášíme názor od našich rodičů a dalších členů rodiny.
Znáte to, když matka nejí škvarky, protože jí moc nevoní, vy je jíst také nebudete. Dává si babička na chleba silnou vrstvu másla nebo si vždy položí 3 plátky šunky na jeden rohlík? Jak to děláte vy? Toto jsou zajeté návyky a zvyklosti vaší rodiny a vy si je osvojujete a berete za své od velmi raného věku. Když tedy odmala slyšíte, že sádlo je nezdravé, ale zato cukr výborně osladí kdejakou bábovku, nejspíš nebude sádlo patřit mezi vaše favority.
Kvalitní produkt
Přitom sádlo má spoustu kvalit. A ty se v poslední době derou na výsluní. Kolem tohoto přírodního tuku koluje mnoho pověr. Jaká je tedy pravda?
Je sádlo nezdravé? Pravda je taková, že všeho moc škodí. Co se týká složení, sádlo neobsahuje žádné konzervanty a umělé přídavky, jde o čistě přírodní produkt. Pokud je budete používat v běžném množství, ať už na vaření, nebo třeba při výrobě domácí kosmetiky, svému tělu spíše pomůžete. Nikoliv ublížíte. Sádlo je plné zdravého tuku, který napomáhá k udržení správné hladiny cholesterolu v krvi.
Mnoho využití
Také jste již mohli zaslechnout, že sádlo zapáchá a má špatnou chuť. Tyto mylné informace většinou pocházejí od výrobců margarínů a másel. Pravda je taková, že sádlo nijak nevoní, proto je tak oblíbené v kosmetickém průmyslu, a má delikátní vepřovou chuť. Takovou, že pozvedne pokrm na vyšší úroveň. Všichni známe, jak chutná opečená slanina.
Sádlo je nevhodné na smažení. Větší hloupost ve spojitosti se sádlem již nelze říct. Sádlo se nepřepaluje, tudíž neuvolňuje žádné karcinogenní látky. Proto je skvělé na přípravu vepřových řízků. Navíc podpoří jejich chuť.
Dlouhá trvanlivost
Už jste četli, že sádlo zežlukne a nedá se pozřít? Má malou trvanlivost, a proto se nevyplatí ke koupi? Tak tady jste opět vedle. Tím, že jde o čistě přírodní produkt, stačí, když je uskladníte v chladu a temnu a vydrží vám klidně rok. Navíc když sádlo vyndáte z lednice, budete je moci za chvilku roztírat.
Sádlo je tuk, a proto ucpává cévy. Lidé s vysokým tlakem a srdeční chorobou se mu musí vyhýbat jak čert kříži. Další omyl. Sádlo srdci velmi prospívá. A to právě tím, že udržuje cholesterol v normě. Navíc obsahuje mnoho vitaminů, především ty rozpustné v tucích.
A v neposlední řadě je pravdou to, že sádlo je skutečně jedním z nejlevnějších tuků.