
Lidstvo se vždy potýkalo s mnoha chorobami a nemocemi. Některé z nich jsou závažné až smrtelné, jiné jsou naopak mírné či jen obtěžující. Mezi takové patří různé druhy alergií, vyrážek a jiných kožních problémů, astma nebo různé intolerance.
Jde o onemocnění, která nám jistým způsobem ovlivňují náš život. Musíme dbát na to, co jíme, nesmíme opomenout brát a aplikovat přidělené prášky, léky a masti a často jsme odkázáni na domácí výrobu potravin a kosmetiky. Není to však nic, co by se nedalo řešit.
Naštěstí je dnes řada produktů a způsobů, jak s těmito druhy zdravotních omezení zatočit. Obchody jsou přeplněné speciálními potravinami bez lepku, cukru a laktózy. Označení nálepkami „Vhodné pro vegany“ není nic neobvyklého a překvapivého.
Už jste slyšeli pojem intolerance laktózy či alergie na bílkovinu kravského mléka? Lidem se to často plete, co je vlastně co. Jde však o velmi jednoduché rozčlenění.
- Intolerance laktózy – Je zapříčiněna tím, že postižený člověk má malou tvorbu enzymu laktáza v tenkém střevě. Ten přispívá na štěpení mléčného cukru (laktóza) na jednoduché cukry glukózu a galaktózu. Takže ve zkratce intolerance laktózy je neschopnost trávit mléčný tuk. Příznaky jsou – průjem, plynatost, nafouknuté břicho či jeho bolesti. Intolerance může být vrozená (vzácný výskyt), zapříčiněná poškozením střeva nebo geneticky daným, postupným úbytkem enzymu.
- Alergie na bílkovinu kravského mléka – Jde v podstatě o to samé jako intolerance, akorát má daleko horší příznaky a striktní omezení. Je nutné naprosto vyřadit veškeré mléčné výrobky ze stravy a nahradit živiny jinými zdroji. Maso, vejce, rostlinná strava anebo alternativní mléka. Pozor na ovčí a kozí produkty. Ani ty často nejsou vhodné.
Pokud člověk trpí touto potravinovou alergií, objeví se u něj během prvního roku života a zpravidla vymizí do jeho tří let.
Při diagnostikování této nemoci se pak často lidé na doktora obrátí s tím, co vše mohou a nemohou jíst. Nejčastější dotazy jsou na různé typy mléčných výrobků, na čem mohou smažit a jaké pití snese jejich tělo. Ovocné džusy, limonády, alkohol v omezené míře a olivový olej se sádlem lze využít všemi způsoby.
Sádlo je živočišný tuk. V menším množství i pro tělo prospěšný. Obsahuje omega 3 a 6 mastné kyseliny, je tvořena z 60% zdravými tuky jako je třeba kyselina olejová (ta je i v olivovém oleji), dokonale nahrazuje máslo a snadno se s ním pracuje a manipuluje.
Lidé, kteří nemohou užívat máslo, protože jim je po něm zle, mohou tuto ingredienci nahradit chutným vepřovým sádlem. Ačkoliv jde také o živočišný produkt, neobsahujelaktózu, a proto jej mohou užívat i lidé s intolerancí.
Sádlo je chutné, dobře roztíratelné. Hodí se na smažení, mazání a vydrží dlouho čerstvé. Navíc je o dost levnější než kostka másla či krabička margarínu, takže se i jeho konzumací ušetří.
Zdroje: