V posledních letech se pořád diskutuje o tom, zda je sádlo zdravé, či nikoliv. Dnes už víme, že sádlo prospívá srdci. Samozřejmě v normálním množství. Dokonce i specialisté na výživu se přikládají k jeho používání. Pojďme se tomu podívat na zoubek.
Co o něm vědět?
Živočišný tuk, který se získává z prasat, hus a kachen, se používá v české kuchyni od nepaměti. Ať už jde o vaření, smažení, pečení, anebo o studenou kuchyni, vždy s ním uspějete. Z hřbetního sádla se dělají lahodné škvarky a dokonce je součástí mýdel a mastí. Snad všichni víme, že je velmi kalorické a složené z 99 % z tuků. Odborníci zjistili, že však sádlo není příčinou zvýšení cholesterolu. Pokud preferujete zdravý životní styl, klidně si tento tuk dopřejte. Jen pozor! Sádlo podporuje obezitu. Stačí sednout na kolo či se projít svižnou chůzí.
Výhody v kostce
Sádlo potěší mnoha výhodami. Rozhodně je dobře roztíratelné a neobsahuje žádné zdraví nevhodné transmastné kyseliny. Sádlo obsahuje zdravý tuk nazývající se kyselina olejová, která se nachází i olivovém oleji. Kvalita vepřového sádla se odvíjí od způsobu péče o prasata. Nejlepší jsou produkty z biofarmy. Zbystřete také při uchování sádla a skladujte ho v ledničce. To platí i pro škvarky.
Jaké koupit?
Pakliže se vám nechce do domácího škvaření, kupte si vepřové sádlo v pergamenovém papíru. Brick se vyrábí výhradně ze hřbetního sádla. Obsahuje vůči máslu jen 1/3 cholesterolu. Určitě nadchne při smažení, protože se pyšní velkou tepelnou stabilitou. Nasycené a mononenasycené mastné kyseliny vyšším teplotám lépe odolávají, proto při smažení nedochází k podstatnému vzniku karcinogenních látek a dalších škodlivin. Sádlo Brick nepouští při smažení vodu tak jako olej. Díky tomu, že má sádlo vyšší bod přepalování než olej a malou nasákavost, nezatěžuje tak lidské tělo. Tento přírodní produkt se hodí i při pečení. Vymastěte pekáček na buchtu anebo na koláč sádlem. Už se vám nikdy nic nepřipeče!
Zdroj: