Počet porcí: 4
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 1 hod 45 min
Ingredience
- 5 l hrnec nasbíraných václavek
- 2 kostka sádla
- voda na vaření
Věděli jste, že Václavka smrková patří mezi nejstarší a největší živé organismy!?
Geneticky identické mycelium tohoto druhu pokrývá v americkém Oreganu plochu 8,9 km2 a stáří je odhadováno na 2400 let.
- Větší václavky překrájíme na menší kousky. Ty, které jsou menší necháme tak, jak jsou i s nožičkami.
- Houby opláchneme, vložíme do vody a necháme je cca 2 minuty povařit.
- Povařené václavky slijeme, propláchneme vodou, vložíme je znovu do hrnce a přelijeme 2 l vody. Vaříme téměř do úplného vyvaření vody. (Převařené houby zmenší svůj objem téměř o polovinu).
- Když je voda téměř vyvařená, přidáme 2 kostky kvalitního hřbetního sádla Brick a vaříme na mírném ohni dokud se sádlo nerozpustí.
- Hotové houby naplníme do sklenici a sterilujeme cca hodinu.