Počet porcí: 6
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 3 hod 30 min
Ingredience
- 220 g hladké mouky
- 110 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 110 ml mléka
- 30 g másla
- 30 g sádla
- 40 g rozinek
- 40 g nasekaných mandlí
- 2 ks vejce
- 1 lžíce rozpuštěného sádla
- sůl
- citronová kůra z 1 citronu
- 2 hrsti plátků mandlí
Kromě barvených vajíček a beránka k Velikonocům neodmyslitelně patří i mazanec. Proto jsme jeden připravili.
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů.
- V míse smícháme polohrubou mouku, hladkou mouku a uděláme do ní důlek.
- Vlijeme cca 70 % mléka a rozdrobíme droždí. Droždí necháme chvilku pracovat.
- Vše opatrně smícháme dohromady. Nejprve ze stran na prostředek.
- Povrch posypeme hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít cca 35 minut.
- Přidáme oba cukry, máslo, sádlo, sůl, citronovou kůru, vejce a zbylé mléko.
- V robotu vypracujeme hladké těsto. Hněteme cca 10 minut při nízkých otáčkách.
- Nakonec vmícháme rozinky a mandle.
- Na prkénku necháme cca 25 minut odpočinout.
- Z těsta vytvoříme bochánek.
- Pečicí plech vyložíme pečicím papírem.
- Na papír položíme bochánek a necháme na teplém místě cca 60 minut vykynout.
- Vykynutý mazanec pomašlujeme rozpuštěným sádlem a rozšlehaným vejcem.
- Posypeme mandlovými plátky a střed mazance prořízneme kříž.
- Pečeme 40–50 minut dozlatova.