Počet porcí: 4
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 30 min
Ingredience
- 200 g mladých kopřiv
- 1 ks cibule
- 3 ks brambory
- 1 lžíce sádla
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
O tom, jaké léčivé účinky má popálení od kopřivy, se dá spekulovat. O tom, že je zdravá v jídle, jsme ale přesvědčeni.
Postup:
- Cibuli a brambory si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
- V hrnci si rozehřejeme sádlo a cibuli na něm orestujeme.
- Poté přidáme brambory a necháme je také chvíli zarestovat.
- Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
- Mezi tím si připravíme kopřivy. Pracujeme s nimi v rukavicích, abychom se nepopálili.
- Rostliny důkladně omyjeme a odstřihneme pouze vrchní části výhonků s měkkým stonkem.
- Kopřivy přidáme do vývaru a necháme krátce spařit, ale nevaříme je.
- Polévku rozmixujeme dohladka a zjemníme smetanou. Případně dochutíme solí a pepřem.