Počet porcí: 6
Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 45 min
Ingredience
- Těsto
- 100 g sádla
- 1 ks velké vejce
- 175 g hladké mouky
- sůl
- Náplň
- 1 ks cuketa
- 1 ks cibule
- 2 ks vejce
- 60 ml smetany
- hrst strouhaného parmazánu
- 60 g slaniny
- olivový olej
- sůl
- pepř
Cuketová sezóna je v plném proudu a na talíři se objevuje častěji než kdy jindy. Tento slaný cuketový koláč je skvělý způsob, jak ji využít.
Postup:
Těsto
- Ve větší míse vyšleháme sádlo společně s vejce a poté přisypeme prosátou mouku se špetkou soli.
- Vytvoříme drobenku, ze které následně rukama zpracujeme hladké těsto.
- Těsto můžeme ihned rozválet – vytvoříme plát o něco větší než je koláčová forma. Tu si vymažeme sádlem, těsto do ní vložíme a vytvarujeme okraje.
- Dno těsta propícháme vidličkou a dáme ho na 10 minut předpéct do trouby rozehřáté na 180 °C.
Náplň
- Cibuli a cuketu si očistíme a nakrájíme – cibuli na malé kostičky, cuketu na kolečka. Slaninu nakrájíme na nudličky.
- Na pánvi s olivovým olejem zpěníme cibulku spolu se slaninou a následně přidáme cuketu, kterou přibližně 5 minut orestujeme.
- Poté směs stáhneme z ohně a necháme chvíli zchladnout.
- Mezi tím si smícháme smetanu, vajíčka a polovinu storuhaného parmezánu. Takto připravenou zálivku si nalijeme k cuketám a promícháme.
- Náplň nandáme na předpečené těsto, posypeme zbytkem parmezánu a koláč dáme ještě na 25 minut dopéct.