Obtížnost: Jednoduché
Doba přípravy: 1 hod 30 min
Ingredience
- Těsto
- 200 g cukru krupice
- 100 g mletého máku
- 200 g hladké mouky
- 100 g brambor uvařených v celku
- 3 ks vejce
- 2 kg jablka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g sádla + na vymazání formy
- 1 ks vanilkový cukr
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- Poleva
- 300 g moučkového cukru
- 3 lžíce vařícího mléka
- 2 lžíce šťávy z citronu
Ať už chcete potěšit návštěvu, nebo si jen vychutnat výborný moučník ke snídani, tento koláč je skvělá volba. Díky bramborám v těstu je vláčný nejen po upečení, ale vydrží takový i několik dní.
Postup:
Těsto
- Nejprve si očistíme jablka a oloupeme uvařené brambory. Obojí pak nastrouháme – brambory na jemném a jablka na hrubém struhadle.
- Ve větší míse vyšleháme vejce spolu s klasickým a vanilkovým cukrem do pěny.
- Do vyšlehaných vajec přidáme nastrouhaná jablka s bramborami, smetanu, prosátou mouku s práškem do pečiva a mletý mák. Směs důkladně promícháme.
- Nakonec do těsta nalijeme rozpuštěné sádlo a zlehka znovu promícháme.
- Dortovou formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.
- Nalijeme do ní připravené těsto a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 50 minut.
Poleva
- Mezi tím, co se nám peče koláč, si stihneme připravit jednoduchou polevu – moučkový cukr s mlékem a citronovou šťávou pořádně promícháme, dokud nevznikne hladká hmota.
- Polevu rozetřeme na již vychladlý koláč, necháme ztuhnout a může se podávat.