Počet porcí: 4
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Doba přípravy: 2 hod
Ingredience
- 2x 400 g jehněčí kolínko
- 50 ml olivový olej
- 1 kg mrkev, petržel, celer
- 300 g cibule
- 300 ml červené víno
- 2 snítky tymián
- 50 g česnek
- snítka bazalka
- 300 g drcená rajčata
- 150 g sádlo
- 1 l vývar z kostí
- Bazalku nasekáme na jemno a smícháme s olivovým olejem. Takto připravenou směsí potřeme očištěná jehněčí kolínka, která ještě před tím protkneme stroužky česneku, osolíme, opepříme, naskládáme do misky a necháme přes noc odpočinout.
- V kastrolu rozpustíme sádlo a zprudka na něm opečeme jehněčí kolínka. Kolínka vyjmeme a na výpek nasypeme nastrouhanou nebo na jemné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a posléze cibuli. Vše orestujeme do zlatova a zalijeme vínem. Necháme lehce odvařit, přidáme drcená rajčata, tymián a zalijeme vývarem.
- Do takto připraveného základu vložíme orestovaná kolínka a dusíme pod pokličkou asi 1 a 1/2 hodiny dokud nejsou měkká.
- Hotová kolínka vyjmeme, do základu přilijeme trochu vývaru, zavaříme a dochutíme solí, pepřem a trochou cukru. Můžeme dle chuti ještě přidat víno.
TIP Lamart:
– Jestliže nechceme podávat kolínka jenom se zeleninou, přilijeme do hotového základu více vývaru, zahustíme kvalitní jíškou a rozmixujeme. Hotovou omáčku zjemníme máslem.
– Do základu je dobré také přidat řapíkatý celer, základ je potom chutnější a aromatičtější.
– K tymiánu můžeme ještě přidat i snítku rozmarýnu základ je voňavější.
– Do základu je dobré také přidat řapíkatý celer, základ je potom chutnější a aromatičtější.
– K tymiánu můžeme ještě přidat i snítku rozmarýnu základ je voňavější.