Počet porcí: 4
Obtížnost: Pro zkušené kuchtíky
Ingredience
- 500 g kořenové zeleniny
- 4 vejce
- sezam
- 600 g mleté hovězí
- 2 velké cibule
- 200 g plátkové slaniny
- 2 rajčata
- 4 lžíce guacamole
- 2 listy ledového salátu
- olivový olej
- sádlo
- sůl
- pepř
Nevíte co dobré při dietě? Vyzkoušejte tento báječný paleo burger. Jak jinak, než podle Grusovky. 🙂
ZELENINOVÉ PLACKY
- Nastrouhejte si najemno syrovou oloupanou kořenovou zeleninu.
- Smíchejte ji se 4 vejci, směs osolte a opepřete.
- Na plechu vyloženém pečícím papírem vytvořte 8 placek (cca 1 cm vysoké), 4 z nich posypte sezamovými semínky.
- Připravené placky vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte cca 30 minut.
BURGERY
- Na pánvičce si na sádle do křupava opečte plátky slaniny.
- Na vypečeném tuku ze slaniny pak osmažte cibulku nakrájenou na slabounké proužky.
- Na burgery je nejlepší maso s 20% tuku, rozhodně ne svíčková nebo hovězí zadní. Pokud chcete opravdu krásně šťavnatý burger, namelte si třeba hovězí přední. Nejlépe sami doma, anebo navštivte svého oblíbeného řezníka. Rozhodně ale nepoužívejte maso dlouho skladované nebo rozmražené.
- Na přípravu burgerů si maso do poslední chvíle nechte chladit v lednici.
- Pak ho smíchejte se 3 lžícemi ledové vody, dobře propracujte rukama opláchnutými ledovou vodou a vytvořte z něj 4 cca 2-3 cm vysoké burgery ve velikosti zeleninových placek (počítejte s tím, že se vám hodně smrsknou a zesílí).
- Maso nijak nekořeňte, ani nesolte, nechte vyniknout jeho přirozenou chuť.
- Každý burger pomažte z obou stran olivovým olejem.
- Vložte ho na suchou rozpálenou pánev a jemně přitiskněte ke dnu pánve.
- Nechte propéct do poloviny, pak burger otočte a pečte z druhé z druhé strany.
- Maso obraťte během přípravy jen jednou (ne vícekrát), ani ho z druhé strany již nepřimačkávejte ke dnu pánve nebo do něj nepíchejte vidličkou, maso byste zbytečně vysušili.
- K masu zkrátka přistupujte jako ke kvalitnímu steaku. Doba pečení závisí na druhu, kvalitě a době zrání masa, ale také na tom, jakou úroveň propečení máte rádi. Většinou ale stačí z každé strany cca 3-5 minut. Po vyjmutí z pánve nechte maso alespoň 5 minut odpočinout, těsně před podáváním ho posolte a opepřete.
- Každý burger položte na zeleninovou placku pomazanou lžící guacamole a přikrytou kouskem ledového salátu a kolečkem rajčate.
- Na maso pak položte osmažené plátky slaniny a smaženou cibulku.
- Vše přikryjte plackou se sezamovými semínky.
- Ti z vás, kteří z jídelníčku nevyřadili mléčné výrobky, můžou přidat plátek sýra.
- Burgery podávejte třeba s celerovými hranolkami a česnekovou nebo řepovou majonézou.
Děkujeme Lucii Grusové za báječný recept a přejem společně dobrou chuť. Na sádle.cz