Ingredience
- 1 kg hovězího masa (kližka, líčka, hrudí...)
- 3 lžíce sádla
- 3 velké cibule
- 3 řapíky celeru
- 4 stroužky česneku
- 2 hrsti sušených hub nebo odpovídající množství čerstvých či mražených
- 4 lžíce balsamica (bez přidaného cukru a „éček“)
- 4 bobkové listy
- 3 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 lžíčka sušeného
- 1 kg celeru
- svazek čerstvé petrželky
- sůl
- pepř
Slovo Lucie Grusové na úvod:
I když příprava hovězího masa trvá delší dobu, nenechte se tím odradit. Odměnou vám bude masíčko, které se přímo rozplývá na jazyku a dá se krájet lžící. Navíc nemusíte celou dobu stát u plotny – většinu práce za vás odvede dobře těsnící poklička, tlakový nebo pomalý hrnec.
- Maso si nakrájejte na kostky cca 4×4 cm, cibuli na kostičky, řapíkatý celer na kolečka.
- V hrnci si rozpalte sádlo na vysokou teplotu a pak na něj vhoďte kostky masa.
- Rozprostřete je po celém dnu a nechte opéct.
- Nemíchejte hned, jinak vám maso pustí šťávu a bude ve výsledku zbytečně vysušené. Až když jde maso snadno oddělit od dna, opatrně ho promíchejte, aby se opeklo i z druhé strany.
- Až se tak stane, přidejte cibuli a řapíkatý celer a nechte je osmahnout.
- Přidejte rozdrcený česnek, bobkový list, tymián a vše krátce prohřejte.
- Nakonec k masu přidejte balsamico ocet, sušené houby, sůl, pepř a vše zalijte vodou nebo vývarem.
- Nechte zakryté vařit 2-3 hodiny 180 minut, dokud nebude maso úplně měkké.
- Nakonec pokličku odkryjte, „vylovte“ bobkové listy a omáčku za častého míchání redukujte na požadované množství a hustotu.
- Výslednou omáčku dosolte a opepřete podle chuti.
- Před podáváním si připravte celerové pyré.
- Oloupejte bulvu celeru, nakrájejte ho na kostky a dejte vařit do osolené vody.
- Až bude celer měkký, pečlivě ho slijte, nechte okapat a pak ho dohladka rozmixujte.
- Pyré osolte podle chuti.
- Podávejte s masem a houbovou omáčkou, posypané čerstvou petrželkou.
PS: Pokud použijete čerstvé houby, přidejte je do omáčky až cca 1 hodinu před koncem vaření. Omáčku na začátku nepřesolte, nezapomeňte, že omáčka se bude redukovat. Proto dosolujte podle chuti až na úplný závěr.PS2: Pokud použijete tlakový hrnec, doba varu se samozřejmě zkrátí (na cca 1,5-2 hodiny), u pomalého hrnce naopak prodlouží (cca 5 hodin na high, cca 8 hodin na low). Výsledkem by ale vždy mělo být masíčko, které se téměř rozpadá.
Objednávejte suroviny online na www.itesco.cz
Dobrou chuť vám přeje redakce Na sádle.cz a autorka receptu Lucie Grusová 🙂