Ingredience
- 250 g pohankových krup
- 350 g vepřové plece
- 250 g zeleniny (např. mrkev, cuketa, pórek, kukuřice, hrášek, fazolky…)
- 500 ml vývaru (zeleninový nebo masový)
- 1 ks cibule
- 1 lžíce kvalitního vepřového sádla (např. značky Brick)
- 1 lžíce majoránky
- sůl
- mletý pepř
Dřív byla pohanka považována za jídlo pro chudé. Dnes ji výživoví poradci vyzdvihují jako rostlinu, která by měla být součástí zdravého jídelníčku. Zkuste ji také.
Pohanka totiž obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Například bezkonkurenční je její zdroj rutinu, který má mimořádné účinky na zlepšování cévních stěn. Takže lidé, kteří mají potíže s hemeroidy či praskáním očních cévek, by se určitě měli s pohankou „skamarádit“.
Za zmínku také stojí to, že po pohance zůstanete sytí opravdu dlouho – obsahuje totiž škroby, které mají nízký glykemický index. A v neposlední řadě jde o plodinu bezlepkovou, takže je jak dělaná i pro celiaky.
Pohanku byste pro přípravu pokrmů měli vybírat loupanou za studena. Obsahuje víc prospěšných látek. Její barva je, na rozdíl od tmavých krup ze slupky odstraněných při vysokých teplotách, světlá.
A jeden tip navíc, pokud pohanku předtím, než ji začnete upravovat pro různé druhy pokrmů, krátce opražíte na lžíci sádla, získá příjemnou oříškovou příchuť.
Příprava
Doba přípravy: 15 minut | Doba vaření: 30 minut | Celkový čas: cca 45 min
- Pohanku zalijte horkým vývarem a na mírném plameni vařte, dokud kroupy nezměknou.
- Mezitím na sádle osmahněte půlku nadrobno nakrájené cibule. Přidejte na kousky nakrájenou zeleninu a restujte zhruba 5 až 10 minut.
- Na druhé pánvi opět na sádle orestujte zbytek cibule, přidejte na tenké nudličky nakrájené vepřové maso, osolte, opepřete, zalijte trochou vývaru a duste zhruba 15 minut.
- Až bude maso měkké, přidejte k němu orestovanou zeleninu a promíchejte.
- Na závěr pohanku sceďte a rovněž smíchejte s masem a zeleninou. Dosolte a dochuťte majoránkou.
- Pokud by se vám zdálo rizoto suché, nechte v něm rozpustit kousek másla nebo zakápněte ještě trochou vývaru.