Ingredience
- 4 ks vajec
- 200 g cukru krupice
- 150 g másla
- 200 ml plnotučného mléka
- 350 g polohrubé mouky
- 1 ks prášku do pečiva
- kvalitní vepřové sádlo na vymazání formy (např. značky Brick)
- kandované ovoce
- citronová kůra
Také neradi pečete beránka, protože vás děsí krásná kameninová forma po babičce, která je nevyzpytatelná a nikdy nevíte, zda beránka vyklopíte v pořádku, nebo zda bude pečení korunováno brekem ratolestí, protože ve formě zůstala půlka hlavy? S naším jednoduchým receptem se letos vyklopí jako nic.
Stačí, když dodržíte následující body. Zaprvé je to sádlo. Při vymazávání formy zapomeňte na jakýkoliv jiný tuk. Sádlo v hojném množství pomůže k hladkému vyklopení nejlépe. Dobře mažte zvláště v problémových oblastech čumáčku a očí. Pak lehce vysypte polohrubou moukou, podle chuti můžete i kokosem.
Druhým „fíglem“ je použití polohrubé mouky. I když by byl beránek z hladké mouky jemnější, trhal by se a jeho celistvost by byla v ohrožení. Za třetí musí být skutečně propečený, málo upečené těsto se mnohem více trhá. Opatrně testujte špejlí, nesmí se na ni vůbec nic lepit a povrch beránka musí být po odklopení formy zlatavý.
Nakonec je třeba být trpělivý při chladnutí. Beránek nejlépe půjde vyklopit, když ho necháte chladnout zabaleného v mokré utěrce. Měl by vychladnout prakticky úplně, zabere to i více než hodinu. Pozor ale na opačný extrém. Zcela studené těsto hodiny zapomenuté ve formě může být na vyklopení také komplikované, protože sádlo použité na vymazání by ztuhlo a neplnilo by tak svoji „vyklápěcí“ funkci.
Příprava
Doba přípravy: 20 minut | Doba vaření: 40 minut | Celkový čas: cca 60 min plus hodina na chladnutí
- Důkladně vymažeme a vysypeme formu na beránka (viz výše).
- Troubu předehřejeme na 175 stupňů.
- Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, citronovou kůru, mléko a nakonec mouku, ve které jsme předtím rozmíchali prášek do pečiva.
- Promícháme těsto a velice opatrně a lehce do něj vmícháme sníh z bílků.
- Těsto rozetřeme do formy a plníme do části s obličejem. Mělo by dosahovat kousek pod okraj formy. Přiklopíme druhou částí formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba 35 až 40 minut, může to ale trvat i o chvilku déle.