Jak je nám všem známo, zdraví je to nejcennější, co máme. Vzhledem k současnému životnímu stylu mnoha lidí dnes platí toto staré rčení dvojnásob. Onemocnění srdce patří mezi nejčastější choroby. Abychom si srdce chránili a udrželi ho dlouho v dobré kondici, měli bychom tomu přizpůsobit náš životní styl.
Hodně pohybu, zdravá strava, žádný stres, to nejsou žádná klišé, ale osvědčené pravdy, které výrazně přispívají
k dobrému zdravotnímu stavu. Srdeční onemocnění patří díky současnému špatnému životnímu stylu k civilizačním chorobám, mezi něž řadíme např. infarkt myokardu, hypertenzi, rakovinu atd.
Dlouhá léta bylo vepřové sádlo jako součást zdravé stravy tabu. Sádlo totiž údajně přispívá k vysokému cholesterolu, který je pro srdce nebezpečný. V posledních desetiletích ale vědci zjistili, že sádlo, které obsahuje kyselinu olejovou, naopak pomáhá hladinu cholesterolu snižovat. V porovnání například s živočišným máslem obsahuje sádlo o dvě třetiny cholesterolu méně. Proti máslu má sádlo i tu výhodu, že má o 15 % zdravých tuků více.
Nemusíte se tedy obávat zařadit vepřové sádlo občas do svého jídelníčku. Sádlo sice obsahuje kalorie, ale pokud jeho konzumaci budete mít pod kontrolou, není se čeho obávat. Vedle úpravy stravovacích návyků byste měli změnit i ostatní aktivity, abyste podpořili zdravou kondici srdce. Zařaďte tedy do svého denního programu více pohybu, např. běh, chůzi, jízdu na kole, a přehodnoťte činnosti, které u vás vedou k vyššímu stresu. Nezapomínejte ani na pravidelné preventivní prohlídky, které pomohou odhalit včas případná onemocnění srdce a jiné zdravotní potíže.
Zdroje:
Wikipedia
Food and wine