Většina zákazníků dnes dává přednost kupovanému hotovému sádlu před domácí výrobou. Je to určitě pohodlnější a rychlejší. Zákazník si koupí takové množství, o němž ví, že je spotřebuje. Může si totiž pravidelně kupovat nové, aby měl čerstvé sádlo vždy po ruce.
V obchodech je na výběr několik hotových variant sádla. Je možné vybrat sádlo v pergamenovém papíru nebo sádlo v kelímku. Obě sádla jsou totožná, jen balení je jiné. Pokud chcete sádlo používat jen pod maso na pečení nebo na namazání na chléb, pak můžete koupit sádlo se škvarky. Škvarky dají sádlu výbornou chuť. Doporučujeme kupovat sádlo, které má označení „hřbetní“.
Sádlo byste měli vybírat v obchodě i podle toho, jak je skladováno. Mělo by být uloženo nejlépe v chladicím boxu. Dále by mělo mít bílou barvu a neutrální vůni. Takže byste měli volit nejen podle označené kvality na obale, ale také podle vizuálního dojmu.
Pokud si budete škvařit sádlo doma sami, můžete v řeznictví koupit několik částí prasete, ze kterých je možné sádlo škvařit. Sádlo rozlišujeme například hřbetní, plstní, střevní atd. Nejlepší sádlo je hřbetní. Je to podkožní tuková tkáň uložená na svalovině kolem páteře. Snímá se buď s kůží nebo bez kůže, a to před dělením a vykosťováním. Ve hřbetním tukovém polštáři je vazivová přepážka, která rozděluje hřbetní tuk na dvě vrstvy, podkožní a kožní. O ostatních typech sádla si můžete přečíst v našem dalším článku.
Jestliže si nejste jisti výběrem sádla, nechte si poradit od prodavače. Ve specializovaném oddělení v obchodě se najdou odborníci, kteří rozumí nejen masu a jeho částem, ale také kvalitnímu sádlu. Pokud ale přesto budete váhat, vždy se vyplatí koupit sádlo Brick.
Zdroj: Brick