Možná jste si dosud říkali: sádlo jako sádlo. Ale není tomu tak. Pokud si kupujete sádlo již vyškvařené, asi nezkoumáte, z jaké části prasete je. Z dobře vykrmeného prasete lze získat sádlo různé kvality. Pokud na etiketě najdete, že bylo vyrobeno z hřbetního sádla, pak jste koupili to nejlepší. Možná jste se setkali i s pojmem řemenové. Jde o stejné sádlo.
Hřbetní sádlo se nachází na svalovině kolem páteře. Jde o podkožní tukovou tkáň. Toto sádlo bývá čisté, bez kousků masa. Pokud si budete sádlo škvařit sami, v obchodě můžete zakoupit pláty, které jsou vysoké obvykle cca 3 cm. Jak bude plát sádla vysoký, záleží na tom, zda bylo prase krmeno na sádlo nebo na maso, neboli jakou mělo při porážce hmotnost. Kvalitu a chuť sádla i masa pozitivně ovlivní i to, zda bylo prase chováno v domácím chovu a mělo možnost se pohybovat volně na pastvě. Hřbetní sádlo obsahuje 40–50 % nasycených mastných kyselin a tím je odolnější vůči žluknutí a má tužší konzistenci.
Kvalitní vepřové sádlo poznáte také podle vzhledu. Vyznačuje se bílou barvou a kompaktní konzistencí. Díky svým kvalitám je hřbetní sádlo určeno ke smažení a pečení. Využijete ho ale také ve studené kuchyni. Inspirujte se v naší online kuchařce, kde všude a jak můžete sádlo použít. Pokud máte nějaký svůj rodinný recept, o který byste se rádi podělili s našimi čtenáři, budeme rádi, když nám ho pošlete.