Vepřové sádlo je v kuchyni opět oblíbené.
Po několika letech, kdy bylo sádlo zatracováno a nahrazováno rostlinnými tuky, si opět našlo cestu do našeho jídelníčku. Také vědci a zdravotníci ve svých mnohých studiích potvrdili, že kvalitní vepřové sádlo má pozitivní účinky na náš organizmus, pokud se konzumuje v množství přiměřeném našemu aktuálnímu zdravotnímu stavu.
V dnešní době není už potřeba sádlo škvařit v domácích podmínkách. Je pohodlnější si ho zakoupit v řeznictví nebo v obchodě již vyškvařené. Obchodníci je nabízejí v několika variantách balení a v různých gramážích. Můžete koupit buď sádlo v kostce nebo v kelímku. Například sádlo od firmy Brick se prodává v kostce, zabalené v pergamenovém papíru nebo v kelímku. Zakoupit ho můžete v balení od 250 do 500 g.
Kupované, již vyškvařené sádlo má oproti domácímu škvaření několik výhod. Nejen, že si neuděláte nepořádek v kuchyni, ale také ušetříte hodně času. Kupované sádlo je kdykoli dostupné a můžete ho koupit jen tolik, kolik jej spotřebujete. Ale pokud máte doma zásobu, nemusíte mít obavy, protože sádlo má ve srovnání s jinými živočišnými tuky dlouhou trvanlivost. Sádlo lze skladovat při teplotách +1 až +8 °C několik týdnů.
Pokud se i přesto rozhodnete pro škvaření doma, vybírejte vysoký kus hřbetního sádla. Plát sádla by měl mít čistě bílou barvu a pevnou konzistenci. Po vyškvaření je sádlo v tekutém stavu a je nutné ho přelít do vhodných nádob. Můžete použít třeba zavařovací sklenici. Pokud chcete ale využít tradiční způsob uchovávání sádla, použijte kameninový hrnec na sádlo, tzv. sádlák. Hrnec má dvě uši a víko. Nejčastěji je hnědé barvy. Sádlák se často v rodinách dědil z generace na generaci, ale můžete ho koupit i dnes. Hrnec se pak umístí do chladného prostoru, aby sádlo dlouho vydrželo.
V současné době není důvod se sádla vzdávat. Určitě ho používejte na různá smažená jídla, masové pečeně nebo do zapečených pokrmů tak, jak jste zvyklí dle rodinných receptů a tradic. Díky nabídce různých obchodů je sádlo dostupné neustále.