Nakupování je pro některé zábava a pro jiné utrpení. Ten, kdo si libuje v proplétání s košíkem mezi lidmi v úzkých uličkách obchodního domu, se většinou spokojí s málem. Jednoduše jezdí po naučené trase a týden co týden nakupuje stejné potraviny. Jiný zákazník třeba může dbát na zdravou stravu a návštěva obchodu mu zabere mnohem více času. Pročítá etikety a snaží se najít ty nejlepší potraviny. Tím, jak se neustále zlepšuje v poznávání nutričních hodnot a jednotlivých složek, se může stát, že zařadí zpět do svého jídelníčku i dříve odmítané produkty, např. různé druhy olejů, tuků, másel, mouk a různé typy sacharidů a dochucovadel. Zatracované a hanobené produkty jsou tedy opět na výsluní. Takovým klasickým příkladem je sádlo.
Vyškvařený tuk
Sádlo je druh živočišného tuku 100% přírodního původu. Dá se rozložit na jednotlivé složky, takže se o něm můžete dozvědět, že je ze 43 % tvořeno mononenasycenými a z 13 % polynenasycenými mastnými kyselinami. A zbytek, tedy 44 %, tvoří nasycené mastné kyseliny. Tím, že jsou v něm tyto poslední zmíněné hodnoty obsaženy, se sádlo kdysi dostalo na černou listinu.
Média v 70. letech rozhlašovala, že kdo chce být fit a zdráv, musí sádlo vyřadit ze svého jídelníčku, protože je nezdravé a jedná se o čistý tuk. Jenže tato nepodložená fakta dnešní vědci vyvrátili. Zjistili, že dřívější informace o tom, že sádlo zvyšuje cholesterol v krvi a zapříčiňuje kardiovaskulární onemocnění, se nezakládají na pravdě.
Tak jako každá potravina živočišného původu i sádlo tyto nasycené mastné kyseliny obsahuje. Jenže mimo to obsahuje i zdraví prospěšné vitaminy D a E, zinek, selen a cholin.
Mýty a fakta
Kdysi se vědci domnívali, že pokud se sníží příjem nasycených mastných kyselin, klesne počet mrtvic a infarktů. Dnes podle nedávných studií víme, že to na zdraví člověka zase takový vliv nemá. Dokonce se přišlo na to, že pokud jsou tyto kyseliny ve stravě obsaženy, předcházejí riziku mozkové příhody, a to dokonce i pokud je strava až ze 42 % založená na příjmu tuků.
Díky tomu se sádlo rázem zařadilo mezi 100 nejvýživnějších potravin. Za celou dobu své existence se nezměnilo. Jednoduše se vyškvaří hřbetní tuk a vznikne čistý živočišný produkt, tedy sádlo, které se navíc nepřipaluje, dobře roztírá, nezapáchá a pokrmu dodá jedinečnou vepřovou příchuť. Kromě toho napomáhá k rozpouštění tuků v těle.
Sečteno a podtrženo, v rozumném množství si s čistým svědomím můžete i v rámci zdravé stravy dopřát klasický vepřový tuk – sádlo. Protože je dobré, zdravé a snadno dostupné.