Možná si myslíte, že sádlo a dieta k sobě moc nepatří. Tento mýtus chceme ale vyvrátit, a proto přinášíme důvody, proč vepřové sádlo zahrnout do diety.
Mnoho z nás si vepřové sádlo neumí představit v jídelníčku dietáře. Ale jak ukázal aktuální americký výzkum, jehož se zúčastnilo více než 300 000 respondentů, neexistuje žádný důkaz o tom, že by konzumace nasycených tuků, které jsou obsaženy také v sádle, zvyšovala riziko srdečních onemocnění. Podle jiné studie došli výzkumníci k závěru, že nízkotučná dieta nijak nesouvisí s poklesem srdečních onemocnění nebo se snížením rizika jejich vzniku. Z těchto důvodů není potřeba sádlo zcela vyřadit z jídelníčku. Naopak je vhodná jeho občasná konzumace. Sádlo totiž dodává tělu i některé vitaminy.
Vepřové sádlo usnadňuje vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích v těle. Jsou to např. vitaminy A, D, E a K. Vitamin A je důležitý pro správný růst a vývoj kostí. Vitamin E zabraňuje stárnutí buněk a pomáhá proti únavě. Sádlo je druhým nejvyšším zdrojem vitaminu D po oleji z tresčích jater. Jedna polévková lžíce sádla obsahuje 1 000 IU vitaminu D. V sádle jsou obsaženy omega-3 mastné kyseliny, např. tzv. linolenová mastná kyselina, která je nezbytná pro procesy v lidském těle, správnou funkci nervů nebo srdečně-cévního systému. Sádlo je tuk a ten je důležitým zdrojem energie.
V rámci již zmíněného amerického výzkumu zjistili vědci, že sádlo se řadí až na 18. místo v potravinách bohatých na cholesterol. Hladina cholesterolu v těle se zvyšuje v období stresu nebo při zánětu. Studie ukazují, že konzumace potravin s obsahem cholesterolu není příčinou zvýšené hladiny cholesterolu v krvi. Tělo samo produkuje cholesterol, který potřebuje. Pokud tělu dodáváme cholesterol prostřednictvím kvalitních tuků, snižuje se zátěž organismu na produkci cholesterolu.
Tak jako o jiných potravinách, i o sádle platí, že pokud se konzumuje v přiměřené míře a v kombinaci s jinými potravinami, není potřeba se obávat nástupu různých nemocí nebo obezity. Vždy je nutné dodržovat zdravý životní styl, mít dostatek pohybu a jíst vyváženou stravu.