Byla dříve slepice, nebo vejce? Existuje nebe? Proč existujeme? K čemu jsme určeni? Je pravda, že když budu špulit pusu, zůstane mi tak už napořád? Je sádlo jednou ze zdravých potravin? Ano, je.
Nedávné studie to jasně dokazují. Odpradávna se sádlo běžně používalo. V každé domácnosti se na něm vařilo, smažilo a peklo. Po druhé světové válce však nastal boom margarínů a sádlo ustoupilo do pozadí. Šlo hlavně o tah výrobců za účelem zvýšení prodeje. Nyní se však sádlo opět objevuje na pultech obchodů a hlavně v nákupních košících. Co se stalo? Proč najednou takový obrat?
Nová studie označila sádlo za zdravou potravinu
Jistě i vy znáte někoho ve svém okolí, kdo dříve sádlo označoval za nezdravý produkt. A dnes na ně nedá dopustit. Vědci a odborníci na výživu jednoduše uvedli na pravou míru informace o složení sádla. Obsahuje totiž spoustu vitaminů, omega-6 mastných kyselin a nesmíme zapomenout na jeho lahodnou vepřovou chuť. Sádlo bylo také zařazeno na seznam zdravých potravin, a to rovnou do první desítky.
Je tedy více než jasné, že sádlo je zdraví prospěšné. A to je třeba lidem opět připomenout. Tak jako jsme za své přijali olivový olej, tak znovu do našich kuchyní pustíme vepřové sádlo. Je zvláštní, že sádlo je svým složením velmi podobné právě zmíněnému oleji. Čím si vlastně vysloužilo tak vysoké hodnocení a zařazení na seznam zdravých potravin, který vytvořili korejští vědci? Ocenili množství obsahu vitaminu B a minerálů.
Velkou výhodou sádla je, že nijak nezapáchá, lze je velmi jednoduše a dlouhodobě skladovat a v pokojové teplotě je snadno roztíratelné. Působí i na hladinu hormonů v těle. Jde o čistě přírodní produkt, který se dobře tráví, a v obchodech je snadno dostupné. Pokud už se rozhodnete sádlo zařadit do vašeho každodenního jídelníčku, vyberte si hřbetní sádlo. Všechna ostatní nejsou uzpůsobená k běžné konzumaci.
Méně je více
Je však potřeba mít neustále na paměti, že aby se vepřové sádlo dalo považovat za zdravé, je nutné je konzumovat uváženě. Pořád jde o velmi kalorický tuk.
A jak je lze konzumovat? Namažte si je na krajíc chleba a popepřete nebo si na něm třeba usmažte řízek k nedělnímu obědu.