Kvalitní vepřové sádlo získáváme z několika částí prasete. Záleží na umístění v těle zvířete. Jak jsme uvedli v článku o jednotlivých typech sádla, je možné z prasete získat několik druhů sádla, kdy každý z nich může být vhodný k trochu jinému použití.
Nejkvalitnější sádlo je ze hřbetu a říká se mu hřbetní sádlo. Hřbetní proto, že podkožní tuková tkáň je uložena na svalovině kolem páteře. V odborných řeznických a kulinářských kruzích se mu také říká řemenové. V nabídce firmy Brick je hřbetní sádlo jedním z top produktů, který je mezi zákazníky velmi oblíben.
Hřbetní sádlo není vždy nutné škvařit. Velmi oblíbené je také k uzení. Uzením z něj získáme kvalitní slaninu a špek. Pokud ale dáte přednost vyškvařenému sádlu, pak vězte, že hřbetní sádlo má čistě bílou barvu. Jeho konzistence je pevná a není prorostlé masem. Na rozdíl od sádla z jiných částí prasete je hřbetní sádlo dobře roztíratelné a není řídké. Hřbetní sádlo se tedy hodí nejen na smažení, ale je ideální také na roztírání na chleba. V případě, že si budete hřbetní sádlo udit nebo škvařit doma sami, kupte u řezníka vysoký kus sádla, ideálně 3 cm a více. Můžete samozřejmě koupit i nižší kousek, ale v tom případě bylo prase krmeno spíše na maso než na sádlo. Při mléčné intoleranci je kvalitní hřbetní sádlo vhodné jako alternativa k máslu.
Hledejte u svého oblíbeného prodejce kvalitní, již vyškvařené hřbetní sádlo BRICK. V regálech ho poznáte podle toho, že je zabaleno v praktickém pergamenovém papíře nebo v praktickém kelímku. Sádlo je možné ihned začít používat.