Internet a časopisy jsou plné receptů, co udělat na sádle nebo se sádlem. Podívejme se na ty nejznámější z nich, které už znaly i naše babičky a prababičky. Sádlo jako dostupná ingredience se objevovalo v mnoha receptech již před lety. Dříve bylo zvykem, že na venkově se ve skoro každé chalupě chovalo prase a po jeho porážce se pak z části připravovalo sádlo.
Některé pokrmy byly stejné po celé republice. Takže nikoho ani dnes nepřekvapí tradiční vepřová pečínka na sádle nebo zelí dušené na lžíci sádla. Sádlo se ale dávalo i do různých krajových pokrmů. Znáte zelníky? Placky ze syrových brambor a kysaného zelí smažené na sádle. To je pochoutka! Dělají se hlavně v zimě. Nebo třeba takový kucmoch. Název vám možná nic neřekne, ale pokud jste z Polabí, tak je možné, že takto říkávala vaše babička škubánkům. Opět velmi jednoduché jídlo s bramborami, které se pečou na sádle v troubě, a po upečení se přidá česnek se solí.
Podzim je ideální období pro sběr hub. Naše lesy jsou pro houbaře učiněný ráj. Zmiňme tedy alespoň některé recepty z hub, ve kterých se používá sádlo. Pokud se z lesa vrátíte s košíkem plným hříbků, můžete si je osmažit v trojobalu na sádle. Do vajíčka nezapomeňte přidat česnek, aby hříbky získaly ještě lepší chuť a vůni. Zdá se, že se letos urodilo poměrně hodně hub. Není nic snazšího, než si z nich udělat smaženici na sádle.
Mezi tradiční vánoční jídla patří kuba. Na kubu existuje mnoho receptů. Dá se říct, že v každé rodině ho dělají trochu jinak. Ale všichni shodně vymazávají pekáček před vložením všech ingrediencí sádlem. Sádlo dodá totiž pokrmu jemnou a tradiční chuť a neodmyslitelně k němu patří.
A na který recept se sádlem od vaší babičky nejraději vzpomínáte vy?
Vyzkoušejte tipy na naše recepty: