O sádle a jeho účincích na zdraví se píše a mluví velmi často. Vepřové sádlo rozděluje odbornou i laickou veřejnost na dva tábory, na příznivce a odpůrce.
V různých vědeckých studiích staršího data se píše o negativním účinku sádla na lidský organismus. Poukazují především na spojitost se srdečním onemocněním anebo se zvýšeným cholesterolem. V současných vědeckých studiích se uvádí, že tato spojitost se nepotvrdila. Záleží totiž velmi na tom, jaké sádlo a v jakém množství se konzumuje.
Nejkvalitnější vepřové sádlo je sádlo hřbetní. Hřbetní proto, že podkožní tuková tkáň je uložena na svalovině kolem páteře. Také se mu říká řemenové. V nabídce firmy Brick je hřbetní sádlo jedním z top produktů, který je mezi zákazníky velmi oblíben. Pokud máte při koupi sádla možnost zjistit, čím bylo prase krmeno, tak neuroe
ndokrinolog Thomas Sherman, profesor fyziologie na Georgetown University Medical Center, doporučuje dát přednost sádlu z prasete, které bylo chováno přirozeně na pastvinách. Má totiž vyšší hladinu mononenasycených a polynenasycených tuků než běžně chovaná zvířata, která jsou krmena obilím.
Jak dále uvádí, je potřeba se podívat na celkovou stravu a životní styl jedince, než se soustředit na jídlo nebo vyhýbání se určitým potravinám. Při volbě vhodné diety pak doporučuje zaměřit se na správnou rovnováhu uhlohydrátů s tuky a bílkovinami a správnou rovnováhu tuků.
Dnes platí, že pokud dodržujete zdravý životní styl, máte dostatek pohybu, pestrou stravu a méně stresu, pak se nemusíte obávat občasné konzumace kvalitního vepřového sádla.
Zdroje: Washingtonpost