
Nejjednodušší cesta jak získávat vitamín D je sluneční záření. To bohužel v zimních měsících snadné není. Věděli jste, že jedním z hlavních důvodů proč v tomto období onemocníte, je nízká hladina vitamínu D? Když se nad tím zamyslíte, lidé jsou více nemocní v zimě a na podzim. Je to tím, že se do těla nedostává vitamín D ze slunečního záření. Když se blíží léto svému konci, je čím dál náročnější získávat vitamín D, protože sluneční svit ubývá na intenzitě. Tělo si dokáže vitamín D ukládat, a proto je důležité zásobit se zejména v letních měsících. Pokud takto získáte dostatek vitamínu D, výrazně tím předejdete chřipce a nachlazení v zimních měsících.
Množství vitamínu D nám v krvi klesá na nejnižší úroveň během chřipkové sezóny. V případě, že máte nízkou hladinu vitamínu D, není vaše tělo chráněno vlastními antibiotiky, které jsou vitamínem D uvolňovány. Díky tomu jste mnohem více náchylní k chřipce, onemocnění dýchacích cest a nachlazení. Pokud máte dostatek vitamínu D ze slunečního záření a stravy, je jen velmi malé riziko, že onemocníte například chřipkou. Ohromujících 80 % vitamínu D lze získat ze slunečního záření. Pozor ale na opalovací krémy, které blokují 90 % produkce vitamínu D. Neznamená to však, aby se lidé nemazali. Výhody slunečního záření využijí jedinci se světlou pletí již za 30 minut. Jedinci s tmavší pletí čerpají sluneční paprsky pro produkci denní dávky až dvě hodiny.
Olej z tresčích jater Tento olej je vynikající potravinový zdroj vitamínu D. Olej z tresčích jater je populární potravinový doplněk, který slouží k získání doporučené denní dávky vitamínu D a vybudování imunity. Dospělí užívají olej každý den po jedné lžíci a děti polovinu. Doporučuje se užívat olej fermentovaný, který neprochází tepelnou úpravou a neobsahuje syntetický vitamín D. Tato forma je poněkud dražší a někomu chuť rybího oleje zkrátka nesedne. Jsou však i chutnější možnosti.
Další variantou jak získávat vitamin D Sádlo bylo pro naše předky velice důležitým a hojně používaným tukem, ale po velké agresivní kampani výrobců ztužených tuků šlo do pozadí a získalo špatné jméno. V poslední době se hodně mluví o pozitivních zdravotních účincích konzumace sádla. Zjistili jsme, že vepřové sádlo obsahuje velmi vysoké množství vitamínu D, je to až 1.000 IU v jedné lžíci. Vitamín D vyskytující se v sádle pomáhá s distribucí vápníku v těle. Je nápomocný i při detoxikaci organismu. Vitamín D společně s cholesterolem, který je rovněž v sádle obsažen, pomáhá i produkci hormonů a jejich regulaci. Raději, než abyste vařili s rostlinnými oleji nebo se ztuženými tuky, používejte k vaření a pečení sádlo. Připravíte tak opravdu výtečné pokrmy, které budou i užitečné vašemu zdraví.
Potraviny bohaté na vitamín D, prvních pět nejlepších na světě:
Olej z tresčích jater: 10,000 IU
Sádlo (vepřový tuk): 2,800 IU
Konzervovaný sleď/nakládaný slaneček: 680 IU
Ústřice (vařené v páře): 642 IU
Sumec (vařený v páře): 500 IU