Surovina prověřená staletími se širokou škálou prospěšných účinků, kterou naši předkové uměli bohatě využít. Takové bylo sádlo za dřívějších dob. Z oblíbence každé hospodyně se však prakticky ze dne na den stal zdravotní nepřítel číslo jedna.
Sádlo bylo neprávem zařazeno na černou listinu. Přitom ještě během 20. století bylo hojně využívané v kuchyni, třeba na smažení pokrmů nebo ke konzervaci pečeného masa. Zabijačky byly v zimním období na denním pořádku. Nikoho tehdy ani ve snu nenapadlo, že by se jitrnicím nebo tlačence měl vyhýbat.
Nezasloužená špatná pověst
Jenže na začátku 90. let se k nám dostaly nové vlivy ze zahraničí, přišla absolutní nadvláda dietní stravy a sádlo bylo odsunuto na zadní police spíží, kde pomalu upadalo v zapomnění. Živočišné tuky prostě nebyly příliš populární a celá společnost se vezla na vlně nového životního stylu, který diktoval konzumaci rostlinných olejů a margarínů.
Po prvotním nadšení ze všeho nového ale postupně dostal zase prostor zdravý rozum, podpořený nejnovějšími vědeckými studiemi. Přišlo se totiž na to, že živočišné tuky, tudíž i sádlo, vlastně nejsou vůbec tak špatné. Naopak mohou zdraví pomáhat. Dnes si k nim opět hledáme cestu, a sádlo se tak vrací na výsluní. Je jen otázkou času, kdy ho objeví někdo z kuchařských celebrit a přijde další etapa sádlové revoluce.
Hrdina přirozené stravy
Jedná se totiž o čistý přírodní produkt, který naše trávicí soustava dokáže dobře přijmout a trávit. Nemá žádná umělá barviva, aromata, aditivaani další nezdravé látky. Pro konzervaci není třeba přidávat do sádla žádné chemické přísady, protože se nekazí.
Právě absence umělých konzervantů je něco, co je klíčové pro lidské zažívání. Konzervanty totiž v potravě blokují přirozené procesy rozkladu, což je ale nezbytná součást trávicího procesu. Aby náš organismus dokázal z jídla získat všechny nutné složky, musí ho v žaludku rozložit. Pokud to ale není možné, nelze plnohodnotně využít všechny dostupné živiny.
Sádlo je pro náš organismus vysoce stravitelné. Proto je to i velmi kvalitní přírodní zdroj energie. Zvláště v nastávajícím chladném období je to jeho další výhoda, protože v zimě je nutné navýšit kalorický příjem. Tělo spotřebuje mnohem více energie na to, aby se udrželo v teple a plně funkční. Samozřejmě musíte brát ohled na svůj životní styl a konzumovat tuky v rozumné míře, aby zůstala zachována rovnováha ve výživě.
Udržitelnost a místní původ
Dalšími velkými benefity sádla jsou jeho lokální původ a snadná dostupnost. Není třeba ho dovážet přes půl zeměkoule ani ze vzdálených koutů Evropy, protože je jednoduše dostupné v našem okolí. V dnešní době hojnosti a přebytku se stále více lidí snaží konzumovat potraviny z udržitelných zdrojů a bez nadměrné ekologické zátěže. A to sádlo zcela splňuje.
Kupujte nejkvalitnější hřbetní sádlo. Připravovat častěji jídlo ze surovin, které se přirozeně vyskytují ve střední Evropě, je další návrat ke zdravému rozumu a tento trend bude postupem času nabývat na důležitosti.
Jak je vidět, sádlo je zkrátka in! Podívejte se na naše recepty a ještě dnes si něco chutného doma připravte.