Ingredience
- 600 g květáku
- 90 g majonézy
- 1 + 2 stroužky česneku
- 100 g strouhaného parmazánu
- 2 ks vejce
- 1 velká hrst čerstvé petrželky
- sůl
- pepř
- sádlo na smažení
Věděli jste, že… květák obsahuje vitamin C, dokonce minimálně 2x více než pomeranč!?
Květák rozdrťte v mixéru na jemnou drť. Tentokrát se nemusí jednat o zrníčka jako u rýže, spíš naopak. Čím jemnější drť bude, tím lépe.
Květák nasolte. Solí není nutné nijak šetřit, dejte klidně plnou lžičku. Dobře promíchejte a nechte chvíli odstát.
Mezitím si připravte česnekovou majonézu. Stačí neochucenou majonézu smíchat s 1 stroužkem jemně rozdrceného česneku. Případně lze použít i tučnou zakysanou smetanu nebo jogurt. Dip dejte vychladit.
Rozdrcený květák vymačkejte opravdu hooooodně pečlivě v čisté bavlněné utěrce co nejvíc do sucha. Dá to práci, tak tím když tak pověřte partnera, nebo to berte jako malé posilovací cvičení. Čím bude drť sušší, tím vám budou kroketky lépe držet pohromadě. Gramáž květáku by se měla snížit skoro o polovinu.
Vymačkaný květák smíchejte s nastrouhaným parmazánem a vejci. Přidejte i 2 rozmačkané stroužky česneku a drobounce nakrájené bylinky. Místo petrželky lze použít třeba i libeček, bazalku, nať cibulky, pažitku atd. Směs opepřete, ochutnejte a případně trošku dosolte.
Z těsta vytvořte malé kroketky. Můžete udělat kuličky, ale lepší jsou malé kostičky, protože máte jistotu, že se opečou ze všech stran. Počítejte s tím, že vám na pánvi mírně klesnou, tak je dělejte malinko vyšší. Z uvedeného množství jich vychází přibližně 50 při gramáži okolo 12 g na jednu kroketku.
V pánvi si rozehřejte na vyšší střední teplotu vyšší vrstvu tuku a v něm osmažte připravené kroketky. Vzhledem k tomu, že se jim v horkém tuku malinko sníží výška, stačí je péct ze 2 stran. Z každé tak 3 minuty.
Osmažené kroketky z pánve přesuňte na papírovou utěrku, která vytáhne přebytečný tuk. Nechte je mírně vychladnout a pak je podávejte s vychlazeným česnekovým dipem.
Dobrou chuť vám přeje redakce Na sádle.cz a Paleosnadno.cz